Škoda Superb predstavljena u znatno osvježenom ruhu

0
324

Premda je trebala stići još u ožujku u Ženevi, Škoda Superb treće generacije upravo je predstavljena u znatno suvremenijem formatu.

Najveća novost je uvođenje hibridne izvedbe koja kombinacijom turbobenzinca 1.4 TSI i elektromotora isporučuje najveću snagu od 160 kW (218 KS) i okretni moment od 400 Nm pa osim ekološke osviještenosti kupcima nudi i naglašeno sportske performanse. Radi se o identičnom pogonskom sklopu kakav koristi i Volkswagen Passat GTE.

Uz baterijski paket kapaciteta 13 kWh (Passat GTE ima 9 kWh) doseg samo na struju iznosi 55 kilometara. Škoda Superb u hibridnoj izvedbi snagu prenosi 6-stupanjskim automatskim mjenjačem, a prosječna emisija CO2 iznosi 40 g/km. Uz pune baterije i pun spremnik goriva (50 litara) autonomija iznosi 850 kilometara, prema WLTP protokolu.

Osvježen Škoda Superb izvana donosi novi dizajn rešetke hladnjaka, masivnije odbojnike (povećavaju ukupnu dužinu od šest do osam milimetara, sva svjetla u LED tehnologiji (uz doplatu LED Matrix) te nizom naprednijih sustava važnih za sigurnost i komfor.

Što se tiče palete motora ljubiteljima benzinaca nude se 1.5 TSI sa 150 KS i 2.0 TSI u izvedbama sa 190 i 272 KS, dok dizelaše predstavljaju 1.6 TDI sa 120 te 2.0 TDI sa 150 i 190 KS.

Premda ćemo se do uvođenja izvedbe RS morati još malo strpjeti, naglašeno sportski izgled nudi paket opreme Sportline sa 18-colnim naplacima, LED Matrix svjetlima i 10 milimetara nižim podvozjem.

Ovim kozmetičkim zahvatima Škoda Superb dobio je potrebnu dozu mladosti na polovici životnog ciklusa. Naime, četvrta generacija stiže tek na salonu u Ženevi u ožujku 2022. godine.

Aktualna, treća generacija, temelji se na rastegnutoj platformi MQB, a tehnološka je izvedenica Volkswagen Passata B8. Obzirom da je prije nekoliko mjeseci probijen led predstavljanjem redizajniranog Volkswagen Passata osme generacije, logično je da nakon njega slijedi i kura Botoxa za Škodu Superb.

Da je Škoda Superb ostvarila dobar proboj na tržište dokazuje činjenica kako još u svinju 2017. godine dosegnuta naklada od milijun primjeraka. Reinkarniran Škoda Superb u prodaju se vratio 2001., kao produžena limuzina bazirana na Volkswagen Passatu B5. Nakon prodanih 136.100 primjeraka u Ženevi 2008. predstavljena je druga generacija, koja je sa 618.500 prodanih automobila bila osjetno uspješnija. Trenutačno je u prodaju treći Škoda Superb, predstavljen 2015. godine. Originalni Škoda Superb iz 1934. koristio je benzinca V8, a uz pogon na sve kotače, bogatu opremu i trendovski dizajn bio je premium u punom smislu te riječi. U povijest je otišao 1949. nakon 2500 prodanih primjeraka.