Što možemo sami promijeniti na automobilu? Sve manje toga!

0
2127
- Advertisement -

Možete promijeniti filtre zraka, interijera i ulja, možete dodati ulje, antifriz i tekućinu za pranje stakala.

Gotovi su dani kad su mnogi naši rođaci, susjedi…, hobistički održavali automobile. Moderni automobili su neprobojne tvrđave skupe elektroničke opreme i jedan krivi potez za sobom povlači domino efekt nesretnih događaja zbog kojih će samo porasti račun kod servisera. Što doista možemo raditi na automobilu?

- Advertisement -

Ako je vaš ljubimac opremljen ksenon svjetlima, ona rade na naponu od čak 20.000 volti pa je čeprkanje po njima i opasno. Čak i promjena akumulatora kod nekih automobila rezultira potrebom za reprogramiranjem prozora pa i elektronskog daljinskog ključa čije je prisustvo bitno i za pokretanje motora.

Želite li promijeniti običnu žaruljicu u glavnim prednjim svjetlima nerijetko ćete morati posegnuti za uputstvima za uporabu, naoružati se strpljenjem i ukloniti nekoliko dijelova prije nego što dođete do svjetala. Cilj je demotivirati vas i dati servisima dodatni posao. Posljednja direktiva EU naglašava da promjena žaruljica ne smije biti komplicirana, ali to siva zona – što znači ‘ne smije biti’.

Možete promijeniti filtre zraka, interijera i ulja, možete dodati ulje, antifriz i tekućinu za pranje stakala. Čak niti s promjenom guma stvari nisu tako jednostavne. Ako su opremljene pasivnim sustavima monitoriranja tlaka u gumama (mjeri se brzina okretanja kotača preko ABS sustava), onda krenite s promjenom, ako su, pak, ugrađeni aktivni sustavi (posebni senzori u svakoj gumi), nakon promjene guma u vlastitom aranžmanu oni vjerojatno neće funkcionirati.

Izvor: HAK

- Advertisement -