Subaru u Ženevu stiže s prvim hibridnim bokser motorom

0
7

Jedna od ikona automobilskog svijeta svakako je bokserski benzinac koji Subaru ugrađuje u svoje modele, ali vrijeme je za promjene.

Japanci će na salonu automobila u Ženevi prezentirati motor e-Boxer. Zasad nije poznato hoće li biti klasičan hibrid ili plug-in hibrid, ali je jasno kako se radi o kombinaciji bokserskog benzinca i elektromotora.

Istim putem vjerojatno će krenuti i novi Subaru WRX STI. Naime, direktor prodaje i marketinga tvrtke Subaru, David Dello Stritto, već je najavio kako je ostanak na 2.5-litrenom turbobenzinskom bokserskom benzincu neodrživ zbog sve strožih ekoloških normi. Emisija bi se u tom slučaju snižavala prelaskom na hibridni pogonski sklop koji bi se ugrađivao u novi Subaru WRX STI.

Tehnologija koju će predstaviti motor e-Boxer u Ženevi bit će novost samo za kupce s područja EU. Naime, još od 2013. godine na tržištima Japana i SAD-a prodaje se hibridni Subaru XV koji za pogon koristi kombinaciju 2-litrenog atmosferskog bokserskog benzinca sa 150 KS i elektromotora koji dodaje 14 KS.