Tlak zraka u gumama ključan je za sigurnu vožnju

0
1000

Obavezno poštujte vrijednosti tlaka koje preporučuje proizvođač jer su one prilagođene vašem vozilu. Tako ćete poboljšati performanse vaših pneumatika i vašu sigurnost.

Pneumatik prirodnim putem gubi tlak zraka, a isti je promjenjiv ovisno o temperaturi. Iz tog razloga se preporučuje provjeravati tlak zraka u pneumaticima najmanje jednom mjesečno i prije odlaska na duže putovanje. Obavezno provjerite i rezervni kotač.

U protivnom može doći do smanjenja performansi prianjanja na tlo i povećanja zaustavnog puta i potrošnje goriva. Osim toga, brže će se oštetiti pneumatici i naplatci, a to znači da će im i vijek trajanja biti kraći.

Preporučene vrijednosti tlaka često su različite za prednje i stražnje pneumatike. Ako niste sigurni na koju vrijednost tlaka trebate napuhati pneumatike, ili želite saznati kako možete provjeriti vrijednost tlaka u pneumaticima, sljedeći redovi teksta sigurno će vas zanimati. Možete ostvariti puno veće uštede od samo troškova zamjene pneumatika.

Kad ste posljednji put provjerili svoje pneumatike?
Sjećate li se kad ste posljednji put provjerili tlak u pneumaticima ? Ne sjećate se? Premalo napuhani pneumatici opasni su jer je držanje ceste manje i može biti ugrožena vaša sigurnost. Provjera vrijednosti tlaka u pneumaticima jednostavna je i besplatna radnja koja može povećati vašu sigurnost.

Vožnja s neispravnim vrijednostima tlaka u pneumaticima može utjecati na ponašanje vozila i ozbiljno ugroziti vašu sigurnost, pa čak i uzrokovati nezgode u kojima može biti ugrožen i vaš život. Ako su vaši pneumatici premalo ili previše napuhani da bi se mogli smatrati opasnima, bit će korisno za vas da pročitate ovaj članak.

Niste sigurni je li vrijednost tlaka ispravna za vaše vozilo? Gdje možete pronaći informacije o tome?
Ispravna vrijednost tlaka za dotično vozilo obično se nalazi u knjižici uputstava vozila. Ta informacija također može biti navedena u unutrašnjosti vozila (na vratima vozača, na kućištu osigurača ili s unutarnje strane na vratašcima spremnika goriva).

U većini slučajeva, navedene su dvije različite vrijednosti tlaka:
za “normalne” uvjete vožnje
za opterećeno vozilo (s osobama ili nekim dodatnim teškim teretom)

Kako biste provjerili vrijednost tlaka u pneumaticima, potrebni su vam manometar ili standardna oprema za napuhavanje koja je raspoloživa u većini servisnih radionica koje prodaju pneumatike ili na benzinskim postajama.

Ovdje pogledajte kako vrijednost tlaka u pneumaticima može utjecati na sigurnost:

DUGI VIJEK TRAJANJA
Vožnja s premalo napuhanim pneumaticima smanjuje razinu izdržljivosti pneumatika, dovodi do njihovih oštećenja pa čak i do potpunog pražnjenja pneumatika.
Pneumatici premalo napuhani za više od 0,5 bara = OPASNO

DRŽANJE CESTE
S premalo napuhanim pneumaticima smanjena je preciznost u zavojima.
Premala napuhanost = slabije držanje ceste

AKVAPLANING
Ako je pneumatik premalo napuhan, 30% manje od preporučene vrijednosti, postoji opasnost od većeg akvaplaninga.
Premala napuhanost = opasnost od većeg akvaplaninga

KOČENJE
Premalo napuhani pneumatici povećavaju zaustavni put vozila
Premala napuhanost = veći zaustavni put

POTROŠNJA GORIVA
Premala napuhanost povećava otpor gazećeg sloja, a time i potrošnju goriva.
Premala napuhanost = veća potrošnja goriva