Video: Iz plićaka plaže na Kupi izvučene autoolupine

0
397

Kakvu samo sramotu skriva Jadran, hrvatske rijeke, šume, klanci, čak i nacionalni parkovi. Da nije ljeta vjerojatno bi i dalje i popularno kupalište na rijeci Kupi u selu Šišljavić skrivalo tajne ljudske gluposti, oholosti i zastrašujućeg odnosa spram okoline. Zahvaljujući roniocima kluba „Geronimo“ iz Zagreba te Romeo Ibriševiću uklonjena sramota koju je punih 40 godina skrivala tirkizna rijeka.

Koliko toga još ima. Romeo ne posustaje, ove zadnje olupine već su okrenule brojku od 16.000 koliko ih je ovaj zanesenjak, fotograf i ekolog uklonio iz prirode.

Pedesetak ronioca ronilačkog kluba „Geronimo“ iz Zagreba čistilo je jučer plažu na rijeci Kupi u selu Šišljavić. Ovo je već treća godina uspješne suradnje mjesnog odbora i ronioca. Kao i svake godine izvučeno je “brdo” beskorisnih stvari koje rijeka kotrlja svojim koritom. Našla se tu i stara šivaća mašina, pa ćupovi, staklene i plastične boce, stari metalne grablje, plastične kante…Kupačima su najveći problem predstavljale svakako čak tri auto olupine. Kompletna “peglica” s motorom i akumulatorima, te “fićo” i pol…Kako su nam rekli stanovnici Šišljavića ove olupine su ovdje najmanje 40 godina.

Mještanin Tomislav Lukić je svojim traktorom izvukao olupine na obalu dok je Željko Žeger svojim čamcem prevozio ronioce na pozicije za izvlačenje. Članovi udruge Zelene stope koji su do sada iz nacionalnih parkova i parkova prirode u akciji Očistimo hrvatsku powered by Renault izvukli više od 16 000 auto olupina izvukli su i ove te ih odmah odveli na reciklažu. Kako su nam rekli ronioci Igor Mašala i Siniša Butigan ovakvih pozicija ima još mnogo na našim rijekama a s obzirom da je ovaj dio Kupe tijekom rata bio područje razgraničenja još uvijek postoji opasnost od zaostalih mina. Krunoslav Huljina iz mjesnog odbora predao je sudionicima akcije zahvalnice te ih pozvao da i sljedeće godine dođu u Šišljavić.

Nažalost vjerujemo da će posla za ronioce sigurno biti.

www.startnews.hr