Volkswagen u struju ulaže 1,5 milijardi eura

0
26
- Advertisement -

Repovi velike afere Dieselgate definitivno su promijenili kompletnu filozofiju Volkswagen Grupe koja se snažno okreće električnom pogonu, a dizelaše stavljaju u drugi plan. Najbolji primjer tome je informacija da će 1,5 milijardi eura uložiti u razvoj autobusa i kamiona s električnim pogonskim sklopom. Osim pogona na struju donosit će u napredne samovozeće sustave, kao i software koji će se putem interneta kontinuirano nadograđivati.

Svu razvojnu tehnologiju Volkswagen će prvotno iskoristiti za vlastita komercijalna vozila, a potom će ponudu proširiti na brendove unutar vlastite grupacije poput Navistara, MAN-a i Scanije. Naime, prvi kamion nosivosti 7,5 tona s električnim pogonskim sklopom Navistar bi trebao izbaciti na tržište već krajem 2019. godine.

- Advertisement -

Komercijalno dostavno vozilo Volkswagen e-Delivery proizvodit će se u tvornici u Brazilu, a na tržište će stići 2020. godine, dok će led već krajem slijedeće godine probiti električni autobusi koje će predstaviti MAN i Scania.

Stručnjaci predviđaju kako će do 2025. godine oko pet posto svih gospodarskih vozila u najrazvijenijim zemljama svijeta imati električni pogonski sklop, dok će udjel električnih osobnih automobila narasti na više od 20 posto.

- Advertisement -