Za nekoliko dana stiže nova Mazda 3, bazirana na konceptu Mazda Kai

0
4

Mazda 3 četvrte generacije bit će predstavljena na salonu automobila u Los Angelesu, a u potpunosti će se bazirati na konceptu Mazda Kai (na slikama), koji je debitirao u Ženevi.

Obzirom da je treća generacija uspješnog japanskog predstavnika C-segmenta na tržištu gotovo šest godina nasljednik će biti i više nego dobrodošao. Japanci su mišljenje struke i publike ispitali predstavljanjem koncepta Mazda Kai u ožujku na salonu automobila u Ženevi i dobili potvrdu kako su pogodili u velikom stilu.

Mazda Kai Concept izgleda atraktivno, agresivno i naglašeno sportski. Nažalost, proizvodna izvedba neće imati previše veze s ovim iznimno dobro pogođenim konceptom, ali osnovne linije dizajna svakako će biti i više nego vidljive. Nova Mazda 3 u ovakvom obliku bila bi uvjerljivo vizualno najpoželjniji predstavnik C-segmenta, u potpunosti u skladu sa svime što donosi filozofija dizajna KODO.

Ono što je već sad sigurno je da će nova Mazda 3, po uzoru na Mazda Kai Concept, imati povećan međuosovinski razmak, što će osigurati bolji komfor putnicima straga. Kupcima će se nuditi kao hatchback i kao limuzina, a sve do C-nosača bit će identično, uključujući i novu generaciju motora tehnologije SkyActiv. Radi se o novoj generaciji motora Skyactiv-X koji su 30 % snažniji, a istodobno 30 % štedljiviji.

Primjerice, atmosferski benzinac 2.0 trebao bi raspolagati sa 190 KS i 230 Nm. Specifičnost Skyactiv-X benzinskih motora je podizanje omjera kompresije na čak 16:1, a da je pritom rizik od detonantnog izgaranja sveden na minimum.

Ako želite biti među prvima koji će vidjeti novu Mazdu 3, registrirajte se ovdje: https://allnewmazda3.mazda.hr/