Ženeva 2018.: Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe

0
6

Premda zvuči prilično komplicirano i teško pamtljivo, Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe je službeni naziv novog modela predstavljenog danas u Ženevi, koji je u biti Mercedes-AMG GT sa četvero vrata.

Uopće ne dvojimo da se ime novog modela moglo izvesti osjetno spretnije, ali o tom potom. Bitno je ono što nudi. A nudi ozbiljnu adrenalinsku injekciju za četvero putnika. Obzirom da se temelji na uspješnom DNA modela Mercedes-AMG GT, koji je već dokazano uspješan sportaš, jasno je kako će na tržištu biti i više nego ozbiljan izazivač sportskim coupe limuzinama poput Porsche Panamere Turbo.

Početna stepenica u ponudi je Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe 53 s 3-litrenim turbobenzincem sa 430 KS. Sredina ponude je Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe 63 koji koristi 4-litreni biturbo V8 sa 577 KS, dok top-gun izvedba ima oznaku 63 S, a pod haubom donosi isti V8 motor nabijen na čak 630 KS.

Svaki Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe snagu prenosi na sve kotače putem 9-stupanjskog automatskog mjenjača, a svi imaju implementiran sustav koji zakreće sva četiri kotača. Pri malim brzinama stražnji kotači zakreću se suprotno od prednjih pa se na taj način povećava agilnost, jer se smanjuje krug okretanja. Kod velikih brzina stražnji kotači se zakreću u smjeru prednjih, što povećava stabilnost.

Premda su svi opremljeni pogonom 4×4, Nijemci su vodili računa i o ljubiteljima drifta. U izvedbi 53 Drift mode nije dostupan, u izvedbi 63 nudi se uz doplatu, a u izvedbi 63 S je dio standardne opreme. Svaki Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe ima i više nego dovoljno špirita za vrhunsku zabavu. Dokaz tome su podaci o ubrzanju do 100 km/h. Najslabijem je za taj zadatak potrebno 4,4 s, srednji sprinta za 3,3 s, a perjanici je potrebno tek 3,1 s.

Unutrašnjost je nakrcana opremom. Luksuz, kvaliteta materijala i završne obrade ovdje uopće nisu tema za raspravu. Infotainment sustav donosi 12,3-inčni ekran, a mjesta ima dovoljno za četvero putnika, ali samo pod uvjetom da straga ne sjede osobe više od 185 cm. Zbog padajuće coupe linije krova moglo bi manjkati mjesta za glavu.

Prodaja počinje tek 2019. godine. Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe 63 i 63 S stići će početkom godine, dok izvedba 53 s prodajom starta krajem 2019.