50. godišnjica Opel Kadetta C: automobil s mnogim talentima

0
1238

Nova Opel Astra Sports Tourer Electric prije nekoliko dana proslavila je svoju svjetsku premijeru na izložbi automobila IAA Mobility u Münchenu. Sa svojim odvažnim i besprijekornim dizajnom, modernim tehnologijama i visokom razinom praktičnosti, nudi uživanje u vožnji u kombinaciji s odgovornosti – čime se uspješan recept gotovo devet desetljeća kompaktne klase Opelovih vozila s lakoćom prenosi u budućnost. Serija modela koja je bila popularna među generacijama kupaca prije Astre nazivala se Kadett. Jedan Kadett sada slavi godišnjicu: prije točno 50 godina prvi je put lansirana treća poslijeratna generacija kompaktnog bestselera branda s munjom, Opel Kadett C – i bila je raznolikija od gotovo svih prethodnih modela.

70-te godine prošlog stoljeća: ključ je u raznolikosti, Kadett se širi svijetom

Pametni obiteljski automobil, šarmantan drugi automobil s praktičnim prtljažnikom ili sportski coupé – obitelj Kadett C imala je mnoga lica od 1973. do 1979. Kadett C s pogonom na stražnje kotače pojavio se u kasno ljeto 1973. s jasno dizajniranom karoserijom i novom prednjom osovinom s dvostrukim poprečnim ramenima.

Značajke karakterističnog dizajna uključivale su ravnu rešetku hladnjaka, poklopac motora s prepoznatljivim naborom karakterističnim za brand i prednjim veznim limom u obliku spojlera. „Kadett ne samo da vozi iznimno dobro, već je i čvrsto izrađen i dovršen. Zahtijeva malo održavanja, lako se popravlja i ekonomičan je za upotrebu”, pisali su stručnjaci za ispitivanje automobila časopisa „auto motor und sport”.

Kupci su imali bogat izbor i mogli su pronaći pravu verziju Kadetta za svačiji ukus. Treća generacija Kadetta izvorno je bila dostupna kao limuzina s dvoja ili četvora vrata u normalnoj i luksuznoj verziji, kao karavan s trima ili petorima vratima te kao coupé. Uslijedit će još mnogo verzija jer je Kadett C dizajniran kao „svjetski automobil”. Ne samo da je silazio s proizvodne trake u Njemačkoj, već se proizvodio i kao Chevette u Vauxhallu u Ujedinjenoj Kraljevini. Osim toga, izrađivao se i u Aziji, Australiji te Sjevernoj i Južnoj Americi s blago izmijenjenom karoserijom i tehnologijom prilagođenom lokalnim uvjetima. U Njemačkoj su pogon u početku omogućivali učinkoviti 1,2-litarski motori s 38 kW / 52 KS i 44 kW / 60 KS. Početkom 1975. dosegu motora se priključila posebno ekonomična benzinska pogonska jedinica od 1,0 litre s 30 kW / 40 KS. Uz GT/E model s ubrizgavanjem goriva sa 77 kW / 105 KS predstavljen na izložbi IAA 1975. Opel je nastavio tradiciju modela Rallye Kadett.

Sigurnost na prvom mjestu: prvi Kadett s pojasevima u tri točke, temeljno vozilo za OSV 40

Kad je „generacija C” počela silaziti s proizvodne trake 1973., bio je to prvi Kadett koji je imao sigurnosne pojaseve u tri točke na prednjim sjedalima, pričvršćene na B stup na vrhu i dnu te na zatezač pojasa. Bila je to sigurnosna značajka koja spašava živote i koja je, zahvaljujući jednostavnom rukovanju jednom rukom, povećala prihvaćenost među mnogim ljudima kojima se nisu sviđali sigurnosni pojasevi. Svi gumbi i prekidači bili su lako dostupni, čak i s vezanim sigurnosnim pojasom, a instrumenti su uvijek bili lako čitljivi, što se u to vrijeme nije podrazumijevalo.

Najveća tehnička inovacija Kadetta C bio je prednji ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima i spiralnim oprugama. Stabilizator je bio standardan za sve verzije. Razmak između kotača bio je 20 mm veći nego kod prethodnika kako bi se upravljanje dodatno unaprijedilo. Dodatno razvijena stražnja osovina savršeno je usklađena, pridonoseći neutralnom upravljanju i visokoj razini aktivne sigurnosti. Značajke kao što su sigurnosni upravljač za ublažavanje udaraca, zone gužvanja sprijeda i straga te prostor za putnike kao sigurnosna ćelija smanjile su rizik od ozljeda u slučaju sudara.

Stoga nije bilo iznenađujuće da je Kadett C korišten kao temeljno vozilo za sigurnosno vozilo OSV 40 iz 1974. Stabilne uzdužne i poprečne grede uz pojačana vrata i pragove štitili su putnike u slučaju sudara ili prevrtanja. Vozilo je dizajnirano da podnese frontalni sudar s krutom preprekom pri brzini od 65 km/h, što je jednako udaru pri brzini od 40 milja na sat – otuda brojka 40 u nazivu. S tim prototipom sličnim proizvodnim modelima Opel je pokazao da se optimalna pasivna sigurnost može postići ne samo s velikim i teškim vozilima, već i s kompaktnim, lakšim automobilima. Vozilo OSV 40 težilo je samo 960 kilograma. Iskustvo stečeno tijekom rada na razvoju i ispitivanju vozila OSV 40 primijenjeno je na različite naknadne proizvodne modele.

Rallye-Kadett u novom ruhu: Kadett GT/E slavi sportski uspjeh

Kad je Kadett GT/E proslavio svoju premijeru na izložbi IAA 1975., Opel je dokazao da je treća generacija Kadetta ne samo sigurna, već i vrlo sportska. Njegov 1,9-litarski motor s Bosch L-Jetronic ubrizgavanjem goriva ostvarivao je 77 kW / 105 KS. S približnom težinom od tek 900 kilograma mogao je doseći najveću brzinu od 184 km/h. Mišljenja o njegovu dizajnu bila su podijeljena, a posebno je oduševljavao ljubitelje motoutrka: iznad linije pojasa GT/E je bio jarko žut, a ispod crn. O modelu GT/E tada nisu sanjali samo mladi vozači; od 1976. nadalje poznati vozači iz Opela koji će uskoro ispisati povijest motoutrka zauzeli su svoja mjesta za njegovim volanom. Walter Röhrl i Rauno Aaltonen ostvarili su uspjeh s modelom GT/E sa 165 kW / 225 KS na reli utrkama u Monte Carlu i Portugalu. Röhrl i Jochen Berger – prvi profesionalni suvozač u Njemačkoj – osvojili su fantastično četvrto mjesto na utrci u Monte Carlu, a Opel je čak postigao drugo mjesto u ukupnoj klasifikaciji brandova.

Opel je 1976. ponudio Kadett s drugačijom vrstom uživanja u vožnji. S verzijom Kadett Aero vozač i putnici mogli su pustiti da im vjetar nosi kosu i „krstariti” cestama. Kadett Aero, koji je proizveo Baur, stručnjak za karoseriju iz Stuttgarta, bio je izvanredan kabriolet sa zaštitnim lukom, Targa karoserijom i sklopivo stražnje staklo. Aero je time spojio nekoliko automobila u jednom: kabriolet, automobil za odmor i obiteljsko vozilo, kao i svestrano vozilo za gradski i prigradski promet. Danas se smatra legendarnim klasikom koji privlači oduševljenje i pažnju na brojnim reli utrkama starih automobila.

Opel Astra Sports Tourer Electric: moderno uživanje u vožnji u kombinaciji s odgovornosti

Najnovija generacija Astre također nudi puno užitka u vožnji – i to na vrlo odgovoran način. Prvi put u dugoj priči o uspjehu kompaktne klase Opelovih automobila Astra je potpuno električna. S novom Astrom Sports Tourer Electric, koja je nedavno predstavljena na izložbi IAA, Opel ima jedan od prvih električnih karavana na bateriju na tržištu.

Električni motor ima 115 kW / 156 KS i snažnih 270 Nm maksimalnog okretnog momenta od prvog dodira papučice gasa, osiguravajući brzo pokretanje i impresivno ubrzanje. Također, dok su mnogi električni automobili ograničeni brzinama do 150 km/h ili 160 km/h, nova Astra Sports Tourer Electric ima najveću brzinu od 170 km/h. Energiju za doseg bez loklanih emisija od najviše 413 kilometara prema WLTP-u osigurava litij-ionska baterija od 54 kWh, koja se može brzo napuniti kad je to potrebno. Električni automobil istovremeno spaja sve prednosti prostranog karavana s odvažnim i besprijekornim dizajnom suvremene generacije Astre. S tom inovativnom kombinacijom nova Astra Sports Tourer Electric ima sve što je potrebno za uspješan nastavak duge povijesti kompaktne klase Opelovih vozila.

reality girl next door gives bf handjob. read this post here mrleaked.net read this post hereomgbeeg.com