Čak i James Bond prelazi na auto s pogonom na struju

0
18

Novi film o najpoznatijem tajnom agentu na svijetu, onom koji se odaziva na 007, uvest će prelazak na elektroauto.

Naime, James Bond vozit će Aston Martin Rapide E. Novi film u kina stiže u travnju 2020. godine, a najpoznatiji tajni agent na svijetu na korištenje će dobiti jedan od svega 155 primjeraka luksuznog britanskog sportskog automobila s pogonom na struju.

Aston Martin Rapide E bit će službeno predstavljen najkasnije na rujanskom salonu automobila u Frankfurtu. Dva elektromotora ukupne snage od 610 KS te najvećeg okretnog momenta od 950 Nm biti će ugrađeni straga. Sprijeda će se umjesto benzinca 6.0 V12 nalaziti baterijski paket kapaciteta 65 kWh, koji će omogućiti autonomiju od najmanje 330 kilometara, po WLTP protokolu.

Ubrzanje do 100 km/h trajat će manje od četiri sekunde, a najveća brzina bit će ograničena na 250 km/h, kako bi se donekle sačuvala autonomija. Bez ograničenja s lakoćom bi mogao potegnuti više od 300 km/h.

Andy Palmer, predsjednik uprave Aston Martina, tvrdi kako se ne namjeravaju odreći sportskog duha pa je fanovima obećao kako Aston Martin Rapide E neće stići na tržište sve dok ne budu u potpunosti zadovoljni onime što može pružiti na stazi Nürburgring.

Prvi električni Aston Martin u povijesti proizvodit će se u potpuno novoj tvornici u St. Athanu. Početna cijena trebala bi iznositi oko 300.000 eura.