Električni ventili postaju eliksir za benzince i dizelaše

0
52

Premda svi proizvođači automobila pomalo prebacuju na hibridne i električne pogonske sklopove, mnogi vjeruju kako klasičnim motorima još nije odzvonilo.

Britanska tvrtka Camcon Automotive predstavila je prototip potpuno digitalnog upravljanja električnim ventilima, koji mogu raditi neovisno jedan od drugom. To im omogućava činjenica da nisu vezani za istu bregastu osovinu, nego svaki ventil ima svoju bregastu osovinu, kojom upravlja elektromotor.

Zvuči komplicirano, ali u praksi zapravo nije. Tvrtka Camcon Automotive svoj je koncept upravljanja ventilima nazvala Intelligent Valve Technology, a kao glavni adut takvom pristupu ističu mogućnost iznimno preciznog podešavanja visine podizanja i vremena otvorenosti svakog pojedinog ventila, što u svakom trenutku jamči najveću mogući iskoristivost smjese goriva i zraka.

Zasad još uvijek ne izlaze u javnost s konkretnim brojkama, ali tvrde kako su prvi testovi pokazali kako bi njihova tehnologija mogla postati eliksirom za benzince i dizelaše, jer istodobno povećava specifičnu snagu te smanjuje potrošnju goriva i emisije štetnih plinova.

Kristian Sikavičev