Evo koja je razlika između snage i okretnog momenta motora

0
2186

Generalno gledajući snaga motora je funkcija okretnog momenta pri čemu je okretni moment motora umnožak sile i kraka na kojem ta sila djeluje, a snaga je umnožak momenta i brzine vrtnje motora. Djeluje zbunjujuće? Zapravo nije.

Dakle, motori koji imaju duži hod klipa u pravilu imaju i veći okretni moment, jer je veći krak na kojem djeluje sila. Po pitanju subjektivnog dojma u vožnji motor s većim okretnim momentom uvjerljivije vuče, ali gledajući isključivo štopericu brži će uvijek biti onaj automobil koji ima motor veće snage.

Najbolji primjer tome je bolid Formule 1, koji ima golemu snagu, ali malen okretni moment, dok s druge strane prosječan kamion ima golem okretni moment koji mu omogućava da pokrene veliku masu.

Uvid u snagu motora govori nam koliko će neki automobil biti brz, dok nam vrijednost i područje broja okretaja u kojem razvija najveći moment govori u kojem trenutku će automobil najbolje vući.

Naravno, kad govorimo o performansama nikako ne smijemo zanemariti ulogu mjenjača, koji ovisno o stupnju prijenosa i prijenosnom omjeru radi kao multiplikator ili reduktor. Ekipa s Youtube kanala Engineering Explained snimila je odličan video koji će Vam otkloniti sve sumnje oko razlike između snage i okretnog momenta motora pa ga svakako pogledajte.