Frankfurt 2017.: Bentley Continental GT

0
33

Jedan o najskupljih, najluksuznijih i najpoželjnijih model na salonu automobila u Frankfurtu svakako je novi Bentley Continental GT. Aristokratski coupe dizajnom je snažno inspiriran konceptom Bentley EXP 10 Speed 6.

Temelji se na platformi MSB, istoj koji koristi Porsche Panamera, što je jamstvo okretnosti i sportski usmjerenih performansi. Masu je srezao za 85 kg, ali i dalje na vagu donosi priličnih 2250 kg. Uprava Volkswagen Grupe hvali se podatkom da je čak 82 posto dijelova izrađeno ekskluzivno za novi Bentley Continental GT, dok se preostali mogu naći u pojedinim modelima Audija i Porschea.

Prva generacija na tržištu je izdržala čak 14 godina pa je logično kako novi Bentley Continental GT donosi brojna poboljšanja. Jedno od značajnijih svakako je prelazak na 48-voltni sustav, zračni ovjes je potpuno nov s kapacitetom zraka povećanim za 60 posto, a širinom automobila povećanom za 2,5 cm te pogotovo međuosovinskim razmakom napuhanim za 11 cm unutrašnjost je prostranija za oktavu.

Aristokratski ugođaj za volanom naglašen je najboljim materijalima koji se mogu naći na tržištu, a uzorna završna obrada zasluga je velikog udjela ručnog rada i rigorozne kontrole kvalitete. Zanimljiv je podatak da se u unutrašnjosti nalazi više od 10 kvadratnih metara drvenih ploha, koje se ugrađuju duže od devet sati. Naprednim infotainment sustavom upravlja se preko 12,3-inčnog ekrana osjetljivog na dodir, a središnjom konzolom dominiraju elementi izrađeni od poliranog aluminija, što naglašava dojam sportske elegancije.

Bolji balans mase postignut je pomicanjem prednje osovine unaprijed za čak 13,5 cm. Značajno smanjenje prednjeg prevjesa poboljšalo je odziv volana. Pod haubom se nalazi twin-turbo benzinac 6.0 W12, koji je uparen sa 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, a razvija 635 KS i 900 Nm pa Bentley Continental GT do stotke ubrzava za 3,7 s i postiže najveću brzinu od 333 km/h.

U Bentleyu su uvjereni kako je njihova nova uzdanica najbolji GT coupe na svijetu. I u pravu su! Bentley Continental GT oduzima dah u svakom pogledu. Narudžbe kreću odmah nakon završetka Frankfurta, a prve isporuke očekuju se početkom ljeta 2018. godine. O cijenama zasad nema govora, osim okvirnih najava kako će koštati 10-ak posto više od prethodnika.