Honda Civic Type R konačno stiže u Ženevi

0
2

Nakon nebrojenih predstavljanja koncepta u Ženevi konačno stiže Honda Civic Typer R u proizvodnoj izvedbi. Ljubitelji japanskog proizvođača, ali i svi zaljubljenici u sportske hatchbackove s nestrpljenjem očekuju službenu premijeru najsnažnije Honde Civic u povijesti.

U klinč s Renault Meganeom R.S., Peugeotom 308 GTi, Ford Focusom RS i Volkswagen Golfom R Honda Civic Typer R ulazi s dvolitrenim 4-cilindarskim turbobenzincem, prednjim pogonom i ručnim 6-stupanjskim mjenjačem.

Nakon što je Golf u dvije generacije izvedbe R posegnuo za pogonom na sve kotače, istim putem krenuo je i poznati specijalist za prednji pogon i uravnoteženost ovjesa – Ford. Hrabar potez Japanaca koji su ostali vjerni prednjem pogonu, uz dodatak zatvarača diferencijala, stoga izaziva strahopoštovanje.

Uz najveću snagu od 310 KS Honda Civic Typer R stotku hvata za 5,7 s, a najveća brzina iznosi više od 270 km/h. Za stabilnost je zadužen adaptivan ovjes, a kočnice su opremljene 4-klipnim kliještima i prednjim diskovima promjera 350 mm.