IGH i HŽ Infrastruktura potpisali ugovor vrijedan 5,3 milijuna kuna

0
98
- Advertisement -

Institut IGH i HŽ Infrastruktura potpisali su ugovor o nadzoru radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof, vrijednosti 5,3 milijuna kuna bez PDV-a, priopćeno je iz IGH.

Projekt se većim dijelom financira kreditom Svjetske banke za obnovu i razvoj (IBRD), a odnosi se na dionicu dvokolosiječne željezničke pruge duge 17,8 kilometara, koja se nalazi na koridoru RH1, izuzetno važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz kojom u prosjeku prođe oko 160 vlakova na dan.

- Advertisement -

Radovi koje će IGH nadzirati trajati će 30 mjeseci, a iz te tvrtke ističu kako im je to već peti značajniji potpisani ugovor u posljednje vrijeme o nadzoru izgradnje i rekonstrukcije iznimno bitne infrastrukture za Hrvatsku. U ovom trenutku, IGH ima oko tisuću aktivnih ugovora za cijeli niz usluga koje pruža, primarno u graditeljstvu, navodi se u priopćenju.

Inače, HŽ Infrastruktura je 20. veljače ove godine s tvrtkom Swietelsky potpisala ugovor za izvođenje radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof. Taj je ugovor vrijedan 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se 210 milijuna kuna financira kreditom Svjetske banke.

Kako je tada najavljeno, rok za izvođenje radova je 27 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

Obnova pruge na dionici Savski Marof – Zagreb Zapadni kolodvor obuhvaća cjelovitu obnovu pružnog gornjeg i donjeg ustroja, sanaciju mostova Krapina, Lužnica, Vrabeščak kao i sanaciju propusta i sanaciju podvožnjaka Vrapčanska i Škorpikova.

Sanirat će se i tri pothodnika te ugraditi sintetičko popođenje na željezničko – cestovne prijelaze Sokolska, Kolodvorska, Savska, Brdovec i Savski Marof. Uredit će se i zgrada na kolodvoru Savski Marof i stajalištu Brdovec.

Radovi će obuhvatiti i zamjenu postojećih perona i uređenih površina novim stajalištima Kustošija, Zaprešić Savska i kolodvoru Podsused te ugradnju nadstrešnica u stajalištu Kustošija, Podsused, Zaprešić Savska i Brdovec.

Uskladit će se i signalno – sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te kompletno obnoviti sustav kontaktne mreže.

Po završetku radova tom dionicom vlakovi će prometovati brzinom od 120 kilometara na sat, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa te nosivost pruge bit će veći, smanjit će se troškovi održavanja pruge, poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu, a što je osobito bitno za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, stoji u priopćenju Instituta IGH.

HINA

- Advertisement -