Istraživanje dokazalo da se 71 posto vozača boji autonomnih automobila

0
3

American Automobile Association (AAA) proveo je istraživanje koje je dokazalo kako se čak 71 posto vozača boji autonomnih automobila.

Samovozeće mogućnosti nisu magnet za sve. Čak štoviše, raste broj vozača koji zaziru od pomisli da ih automobil sam vozi. Isto istraživanje proveli su 2017. godine, a tada se 63 posto vozača izjasnilo protiv autonomnih automobila.

Stručnjaci smatraju kako je uzrok povećane odbojnosti prema autonomnim automobilima činjenica da ta tehnologija još uvijek nije spremna za upotrebu u realnim uvjetima, a mediji često prenose informacije o prometnim nesrećama u kojima sudjeluju automobili opremljeni sustavima za samovozeće mogućnosti.

Čitatelji pritom zanemaruju informacije prema kojima su te nesreće gotovo uvijek prouzročili nesavjesni vozači, jer su upravljanje potpuno prepustili automobilu, premda je riječ o sustavima koji služe samo kao pomoć vozaču. Naime, trenutačno niti jedan automobil na svijetu ne nudi mogućnost potpuno autonomne vožnje, nego sustavi samovozećih mogućnosti zahtijevaju nadzor vozača, kako bi u određenim situacijama mogao preuzeti kontrolu nad vozilom.

No, senzacionalno prenesene informacije o prometnim nesrećama u kojima su sudjelovali takvi tehnološki napredni automobili gotovo uvijek u drugi plan gurnu činjenicu kako je vozač zapravo bio nemaran i nesavjestan pa čitatelji samo zapamte informaciju da je u prometnoj nesreći sudjelovao automobil sa samovozećim mogućnostima.

Naravno, dodatnim napretkom tehnologije povećat će se i povjerenje u autonomne automobile. U slučaju da želite saznati više o razinama samovozećih mogućnosti u automobilima, svakako pročitajte članak na ovom linku.