Istraživanje pokazalo da djeca što dulje trebaju koristiti sjedalice suprotne od smjera vožnje

0
14

Godinama je trajalo istraživanje o sigurnosti male djece u cestovnom prometu koje je provela institucija AAP (American Academy of Pediatrics) iz SAD-a, a zaključak koji su donijeli je da malu djecu što je duže moguće treba u automobilu voziti u smjeru suprotnom od smjera vožnje.

Naime, kad su djeca u sjedalici okrenuta u suprotnom smjeru od smjera vožnje značajno se smanjuje opterećenje vratnih mišića u nepredviđenim situacijama, poput snažnog kočenja. Opterećenje vrata u tom slučaju ovisi samo o snazi ubrzavanja automobila, ali taj faktor isključivo ovisi o vozaču automobila, što je najčešće jedan od roditelja.

Američka akademija pedijatara je prije ovog istraživanja izdala preporuku da malu djecu u automobilu treba tako voziti do navršene druge godine života, a sad su promijenili stav i roditeljima preporučili da djecu postavljaju u sjedalice suprotno od smjera vožnje što je duže moguće, odnosno ovisno o visini i težini djeteta.

Naravno, pritom je iznimno važno držati se preporuka proizvođača autosjedalica za djecu te prelaziti na veći model čim dijete dosegne maksimalnu visinu ili težinu postojeće sjedalice.

Većina proizvođača automobilskih sjedalica u svojoj ponudi imaju modele koji nude ugradnju u smjeru suprotnom od smjera vožnje za djecu mase do 18 kilograma. Za više detalja svakako pogledajte video.

Ako ste trenutačno u procesu kupovanja autosjedalice za Vašu bebu, klikom na slijedeće naslove provjerite koje su se pokazale najsigurnije na testu.

Detaljan test pokazao koje su najbolje dječje sjedalice u 2018. godini

HAK objavio rezultate novog testa dječjih autosjedalica za 2017. godinu