Jesu li proizvođači automobila pretjerali s ulaganjem u električni pogon?

0
1763

Danas se trendovi automobilskih proizvođača svode na razvoj električnog pogonskog sklopa i crossovera, a najbolje je kombinirati jedno i drugo.

Da crossoveri imaju smisla pokazuju tržišni rezultati. Naime, potražnja za njima još uvijek raste iz godine u godinu. Ali što je s ulaganjem silnih milijardi eura u razvoje električnih i hibridnih pogonskih sklopova, baterijskih paketa i prateće tehnologije?

Sa stajališta ekologije ulaganja su opravdana koliko god su golema. No, sa stajališta isplativosti i povrata tih investicija situacija nije blistava. Ugledna konzultantska tvrtka Deloitte procjenjuje kako će već 2030. godine proizvodnja automobila s pogonom na struju premašiti potražnju. Premda će potražnja rasti iz godine u godinu, taj rast bit će sporiji od rasta proizvodnje pa će doći do zasićenosti tržišta ekološki osviještenih automobila.

Kako bi barem malo popravili stanje proizvođači će morati spuštati cijene, a to će im dodatno produžiti povrate investicija u nove tehnologije. Vjerojatan je čak i scenarij po kojem će već 2025. model s električnim pogonskim sklopom biti cjenovno prihvatljiviji od istog modela s benzincem ili dizelašem.

S druge strane, ako proizvođače ne krenu u korekciju prodajnih cijena automobila na struju dogodit će im se gomilanje zaliha. A to nikome nije u interesu. Ako se projekcije pokažu točnima u slijedećem desetljeću na globalnoj razini bit će proizvedeno 14 milijuna automobila s pogonom na struju viška u usporedbi s onime što tržište može progutati.