Kina uvela nove propise o zaštiti tržišnog natjecanja u tehnološkom sektoru

0
53

Kineski regulator objavio je stupanje na snagu novih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja u tehnološkom sektoru, ističući sve zahtjevniju zadaću regulacije digitalnih platformi koje konkurenciju nastoje istisnuti algoritmima i vlastitim pravilima.

Propisi bi divovima internetske trgovine, poput Alibabe i JD.com-a, trebali onemogućiti zloporabu dominantnog položaja na tržištu, objašnjava BBC.

Regulatori su posebno ciljali na njihovu praksu da male tvrtke prisiljavaju na sklapanje ekskluzivnih ugovora.

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) ističe u priopćenju da želi spriječiti dogovaranje i određivanje predatorskih cijena i “nerazumne” uvjete trgovanja.

Propisi također zabranjuju upotrebu tehnologije da bi se ograničio pristup tržištu i korištenje podataka i algoritama za manipuliranje tržištem.

Vrijedit će i za financijske tehnološke i tvrtke za obradu plaćanja, poput Tencentovog WeChat Paya i Alibabine Ant skupine.

SAMR ukazuje na učestala izvješća o kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju i na izazove u regulaciji sektora.

„Kompanije više nastoje prikriti svoje poteze, a upotreba podataka, algoritama, pravila na platformama i slično otežava otkrivanje i utvrđivanje dogovora o istiskivanju konkurencije“, objašnjava regulator.

U ponedjeljak su izvijestili da su internetskoj maloprodajnoj tvrtki Vipshop odrezali gotovo 500.000 dolara kazne zbog kršenja pravila o ravnopravnom natjecanju.

Ta je tvrtka po navodima SAMR-a od kolovoza do prosinca prošle godine razvila sustav za pribavljanje podataka o brendovima i konkurenciji, što joj je osiguralo prednost u odnosu na konkurenciju.

Vipshop je uz pomoć sustava utjecao na odluke korisnika o kupnji i na prilike za transakcije, a blokirao je i prodaju odrređenih brendova, objašnjava regulator.

Pokrenuli su i istragu o Alibabi, najavljenu u prosincu prošle godine, podsjeća BBC.

HINA