Ženeva 2017.: Nanoflowcell Quant 48Volt

0
19

Vjerojatno koncepcijski najzanimljiviji automobil salona u Ženevi je Nanoflowcell Quant 48Volt, koji koristi tehnologiju protočnih baterija. Riječ je o rješenju koje je prije gotovo 40 godina razvila NASA, tražeći odgovarajući model za pohranu energije za svemirska putovanja, koja mogu trajati i po nekoliko stotina godina.

Protočne baterije nametnule su se kao najbolje rješenje. Elektrolitske mješavine smještene su u odvojenim spremnicima ukupnog obujma od 200 litara, a kad se baterija isprazni ti elektroliti se posebnim pumpama šalju u reaktor, koji je opremljen elektrodama. Dakle, kad je baterija prazna potrebno je samo nadomjestiti elektrolitsku tekućinu.

Premda četiri elektromotora koncepta Nanoflowcell Quant 48Volt ukupno razvijaju čak 560 kW (751 KS), autonomija iznosi nevjerojatnih 1000 km. Stotku hvata za svega 2,4 s, a najveća brzina iznosi okruglo 300 km/h.

Korištenjem instalacije od 48V smanjen je utrošak električne energije svih potrošača, a to, u kombinaciji s malim koeficijentom otpora zraka (0,22), osjetno doprinosi povećanju autonomije. Futuristička unutrašnjost s koncepcijom 2+2 izazvala je veliku pažnju, kao i sam automobil. Ostaje jedino pitanje kako i gdje natočiti elektrolitsku tekućinu u Nanoflowcell Quant 48Volt?