Naučite kako ispravno kočiti lijevom nogom

0
2960

Tehnika kočenja lijevom nogom spada u napredne tehnike kočenja. Za ovom tehnikom se rijetko ukaže potreba u normalnim uvjetima/cestama, a često se koristi na (rally) stazama.

Ova tehnika se može koristiti kada prilikom starta proklizavaju pogonski kotači, kada se u zavoju želi nježno kočiti (pri većim brzinama), te omogučava postizanje boljeg vremena na trkačkoj stazi.

Prilikom vježbanja ove tehnike u početku čete relativno jako kočiti lijevom nogom, to se događa jer su mišići u lijevoj nozi naviknuli (memorija mišića) pritisnuti spojku do kraja, pa je potrebno malo vremena za prilagodbu jaćine kočenja (ono što desna noga zna odavno).

Sprjećavanje proklizavanja pogonskih kotača (“šlajfanje”)

Prilikom izlaska iz zavoja, a posebno kod vozila sa pogonom na prednjim kotačima i bez kontrole diferencijala (razlika brzina kotača), često se na trkačkoj stazi, ili na običnoj cesti u slučaju nepovoljnih uvjeta može dogoditi proklizavanje kotača koje je manje opterečeno. Primjer: kod skretanja u desno manje opterečen kotačbi bio prednji – desni.

Kočenjem lijevom nogom smanjuje se “šlajfanje” kotača omogučujući tako brže savladavanje zavoja.

Smanjenje mogučnosti podupravljanja vozilom

Ovom tehnikom se omogučuje nježan prijelaz između kočenja i akceleracije, smanjujući tako neželjeni prijenos težišta vozila koji može narušiti stabilnost vozila prilikom savladavanja zavoja. Ovakvim kočenje zadržaje se težište vozila na prednjim kotačima tijekom zavoja što je više moguće, a to rezultira bržim startom nakon savladavanja zavoja, odnosno boljim vremenom na trkačkoj stazi, te smanjenom mogučnosti podupravljanja.

Brže vrijeme na stazi

Ovom tehnikom se može dobiti djelić sekunde koji je vrlo važan na stazi jer se eliminira vrijeme koje je potrebno da se noga prebaci sa papućice gasa na kočnicu i obratno. Mana ove tehnike je što se ne može koristiti ako je zbog zavoja potrebno promijeniti stupanj prijenosa, osim ako ne planirate promijeniti brzinu bez upotrebe spojke!

Tomislav Seser

reality girl next door gives bf handjob. read this post here mrleaked.net read this post hereomgbeeg.com