Njemački proizvođač solarnih vozila Sono izlazi na Wall Street

0
163
- Advertisement -

Njemačka kompanija za proizvodnju vozila na solarni pogon Sono Motors podnijela je zahtjev za odobrenje inicijalne ponude dionica (IPO) na Wall Streetu, u nastojanju da prikupi kapital od investitora dok vlade diljem svijeta potiču tranziciju ka zelenom transportu.

Još u ožujku Sono je početo razmatrao izlazak na američko tržište kapitala, koje bi moglo vrijednost kompanije procijeniti iznad milijardu dolara.

- Advertisement -

Sono su 2016. godine osnovala četiri prijatelja u maloj garaži u Muenchenu, razvijajući vozilo Sion na pogon s ugrađenim solarnim ćelijama. Automobil može prijeći 305 kilometara, a može se puniti strujom proizvedenom solarnim ćelijama ili iz konvencionalnih izvora.

Prve isporuke automobila planirane su za prvu polovinu 2023., navela je kompanija u svom zahtjevu za IPO. Sono je izvijestio i o više od 14.000 rezerviranih i unaprijed plaćenih vozila, što korespondira s neto prihodima od prodaje od otprilike 300 milijuna eura.

Kompanija planira licencirati i prodavati svoju solarnu tehnologiju proizvođačima autobusa, kamiona, kampera, vlakova, pa čak i brodova.

Zahtjev za IPO Sono stiže uoči COP26 globalnih klimatskih razgovora, koji će se održati u studenome u Glasgowu te se poklapa s potrebom za sve većim korištenjem električnih vozila kako bi se smanjila ukupna CO2 emisija. Izmjene državnih politika u borbi protiv globalnog zatopljenja, naime, mogle bi rezultirati time da vozila s nultom emisijom čine oko 30 posto svih vozila na cestama do 2030. godine.

Također, prema izvješću konzultantske tvrtke McKinsey, pandemija covida-19 mnoge je vlade nagnala da povećaju poticaje za kupce električnih vozila u sklopu svojih programa poticaja gospodarskog oporavka.

HINA

- Advertisement -