Novi BMW M3 sa 470 KS stiže 2020. godine

0
3

U listopadu u Parizu bit će premijerno predstavljena sedma generacija BMW-a Serije 3, a već početkom 2020. godine u prodaju će stići novi BMW M3 nabijen na 470 KS, uz masu smanjenu za oko 65 kilograma.

Dakle, bit će snažniji, a na vagu će donositi manju masu. Pod haubom će se nalaziti modificirana izvedba 3-litrenog rednog turbobenzinskog 6-cilindraša oznake S58, koji se već ugrađuje u modele X3 M i X4 M. Naravno, uz novi BMW M3 identičan motor koristit će i BMW M4. Zanimljivo, tehnologija ubrizgavanja vode, premijerno predstavljena u aktualnom modelu BMW M4 GTS, postat će standardom. Premda su se nedavno pojavila nagađanja kako bi i novi BMW M3 mogao posegnuti za pogonom na sve kotače xDrive, kakav koristi aktualan BMW M5, od toga se ipak odustalo, jer je u fokusu smanjenje mase.

Povećanje snage nužan je odgovor na sve žešću konkurenciju. Naime, Mercedes-AMG C63 S i Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio ispaljuju više od 500 KS pa je trenutačna izvedba BMW-a M3 i M4 sa 431 KS u pomalo podređenom položaju.

Naravno, BMW M3 i M4 još uvijek postavljaju mjerila kad su u pitanju užitak u vožnji, stabilnost i komunikacija šasije s vozačem, ali suhoparne brojke i više su nego zanimljive kupcima takve klase sportaša pa je odluka uprave bavarskog proizvođača i više nego logična.

Premda su postojala i određene najave kako će BMW M3 i M4 postati hibridi, to se još uvijek neće dogoditi. Elektromotor će dobiti tek slijedeća generacija, zajedno sa 48-voltnom instalacijom.

Sve detalje o sedmoj generaciji BMW-a Serije 3, koja stiže na salonu automobila u Parizu u listopadu ove godine, pročitajte na ovom linku.