Ovo je nasljednik Concordea – novi supersonični putnički zrakoplov!

0
0

Produkcijska verzija bit će duga 60.6 metara, bit će brža od prototipa, te će ugostiti do 85 putnika, prenosi RevijaHAK.

Umjesto sedam sati, od New Yorka do Londona za samo tri sata? To obećavaju američki tvorci Boom Supersonica XB-1 prototipa novog komercijalnog aviona koji je ugledao svjetlo dana. Onaj Supersonic u njegovu imenu objašnjava i unaprijeđenu brzinu putovanja. Pogonjen s tri General Electricova mlazna motora (potisak 5443 kg) prototip Boom Supersonic XB-1 postići će brzinu od 1.3 maha i bit će moderni nasljednik Concordea.

Zbog aerodinamičnog dizajna avion bi trebao koristiti manje goriva i trebao bi biti komercijalno isplativ. Produkcijska verzija bit će duga 60.6 metara, bit će brža od prototipa, te će ugostiti do 85 putnika.

Navodi se da će prototip Boom Supersonic XB-1 poletjeti prvi put sljedeće godine.

Zbog supersoničnih brzina nos zrakoplova je produžen, a kako bi piloti vidjeli gdje slijeću, ispod nosa će biti montirane kamere. Komercijalnu verziju treba očekivati oko 2029. godine. Cijena ulaska u avion i leta bit će oko 5000 dolara po glavi (bogatog) stanovnika.

NASA također radi na supersoničnom komercijalnom zrakoplovu (prototip će poletjeti 2023. godine), a to radi još nekoliko kompanija…

Izvor: HAK