Pariz 2018.: Audi A1

0
12

Druga generacija najmanjeg modela iz Ingolstadta dočekana je s velikim očekivanjima, a Audi A1 ih je sve ispunio u velikom stilu, izgleda barem dvostruko atraktivnije, veći je i komforniji, bolje opremljen, štedljiviji, brži, sigurniji…

Već prva generacija, predstavljena na salonu automobila u Ženevi 2010. godine dokazala je kako je uprava Volkswagen Grupe uspješno uspjela iskoristiti istu platformu za široku lepezu predstavnika gradske klase. Na platformi PQ25 tako su se, osim Audija A1, bazirali Škoda Fabia, četvrta generacija Seat Ibize i peta generacija Volkswagen Pola.

Novi Audi A1 predstavljen je uz slogan – Idealan suputnik za urbani lifestyle – i to je upravo ono što ga najbolje opisuje. Toliko je atraktivniji da gotovo da ne može stati u istu rečenicu s prethodnikom. Oštar i uglat dizajn djeluje poput magneta za poglede prolaznika, a istodobno se uspio uspješno odmaknuti od konfekcije ostalih modela Audija.

Rastegnut na 403 centimetra, uz širinu od 174 i visinu od 140 cm, jamči solidnu prostranost, dodatno naglašenu gotovo 10 posto većim obujmom prtljažnika. Naravno, unutrašnjost donosi najbolje vozačko okruženje u klasi. Hi-Tech kokpit s ekranima dijagonale 10,1 i 8,8 inča djeluje kao uspješna umanjenica onog kojeg je uveo novi Audi A8.

Paleta benzinskih motora starta sa 3-cilindrašem sa 95 KS, dok je perjanica 1.4-litreni 4-cilindraš sa 200 KS. Upravo je takav model jedna od glavnih zvijezda štanda Audija na salonu automobila u Parizu. Izgled gradskog razbojnika i oznaka 30 TFSI jasno daju do znanja kako s njim nema šale.

Bazni motori nudit će se uz 6-stupanjski ručni mjenjač, dok će snažniji dolaziti isključivo uz automatski S-Tronic s dvostrukom spojkom.

Prodaja kreće krajem godine, a cijene zasad nisu poznate.