Pariz 2018.: Audi e-tron

0
12

Tesla Model X, Jaguar I-Pace, a pogotovo nedavno predstavljen Mercedes-Benz EQC, dobili su, na salonu automobila u Parizu, ljutog konkurenta koji se zove Audi e-tron, prvi je potpuno električni model proizvođača iz Ingolstadta.

Ono što je na prezentaciji posebno istaknuto jest da se radi i potpuno novo razvijenom modelu, a ne o elektrifikaciji nekog koji već postoji u ponudi. Time je Audi krenuo istim putem kao i Mercedes-Benz, kad je nedavno predstavio revolucionaran električni SUV EQC.

No, predstavljanje modela Audi e-tron u biti je bilo samo protokolarno, jer je proizvodnja prvog potpuno električnog Audija u povijesti počela još prije gotovo mjesec dana. Naime, Audi je modernizirao svoju tvornicu pored Bruxellesa, koja će sada proizvoditi i baterije te je time pripremio sve za jedan od najvažnijih modela u gami – Audi e-tron i njegov početak proizvodnje. I ništa nije prepušteno slučaju, radnici su imali više 200.000 radnih sati edukacije i pripreme kako bi svaki Audi e-tron bio savršeno sklopljen.

Pokreću ga dva asinkrona elektromotora. Prednje kotače pokreće 168, a stražnje 188 KS pa zapravo nudi pogon na sve kotače 4×4. Ukupna kombinirana snaga od 356 konjskih snaga kratkotrajno, slično kao u overboostu na motorima s turbopunjačem, može se povećati do 402 KS, ali na najduže 10 sekundi. No, i to je sasvim dovoljno da do 100 km/h stigne za 5,6 sekundi, dok je najveća brzina ograničena na 200 km/h, kako bi se smanjila potrošnja električne energije. Za izvrsna međuubrzanja zadužen je najveći okretni moment od kamionskih 664 Nm.

Napredan sustav regeneracije energije, tijekom kočenja kad elektromotori rade u generatorskom režimu, može uštedjeti čak do 30 posto energije uložene u pogon pa doseg s punim baterijama iznosi nešto više od 400 kilometara. Budućim kupcima važan je podatak da se baterijski paket kapaciteta 95 kWh na brzom punjaču može napuniti do 80 posto kapaciteta za svega 30 minuta.

Uz prostranu i luksuznu unutrašnjost sa svim gadgetima bitnim za komfor i sigurnost, koje je već prikazao novi Audi Q8, gabariti jasno daju do znanja kako Audi e-tron može s lakoćom na putovanje povesti petero putnika. Naime, dugačak je 490, širok 193, a visok 166 cm.

Uprava je već potvrdila kako će 2022. godine u prodaju stići paprena izvedba Audi e-tron GT s okruglo 600 KS.