Predsjednik Uprave ACI-ja zadovoljan prihodima u prvom polugodištu

0
91

Predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić izrazio je u utorak zadovoljstvo ostvarenim prihodom u prvoj polovini godine od 72 milijuna kuna, što je za 23 milijuna kuna manje nego 2019. godine, pri čemu je čak 50 milijuna kuna ostvareno od godišnjeg veza.

Adriatic Croatia International Club (ACI), koji upravlja s 22 marine na Jadranu, u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je 72,9 milijuna kuna prihoda, što je 24 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Kako pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno krajem prošloga tjedna, kompanija je zabilježila gubitak od 13,5 milijuna kuna, nasuprot godinu ranije zabilježenoj dobiti od gotovo 7 milijuna kuna.

Pavić je u utorak istaknuo da je ostvareni poslovni rezultat pokazao da je bila neutemeljena bojazan kako zbog pandemije koronavirusa neće biti sezone u nautičkom turizmu.

“Za godišnji vez ostvarili smo 50 milijuna kuna prihoda, što je na razini 2019. godine, a to nam je omogućilo da zadržimo trenutni broj zaposlenih i ne smanjujemo plaće. U prvom dijelu godine ostvarili smo 30 posto lanjskog rezultata u tranzitu, a u srpnju smo taj broj podigli na 69 posto. Očekujem rast pozitivnog trenda i u kolovozu i u posezoni”, naveo je Pavić.

Pavić je u Dubrovniku obišao tamošnju ACI marinu, istaknuvši kako je upravo dubrovačka regija najviše pogođena krizom pandemije koronavirusa, ponajprije zbog izostanka povezanosti zračnim linijama. “U srpnju je zabilježen oporavak kroz rast tranzita i vjerujem da će se taj trend nastaviti i u kolovozu te u posezoni, kako bismo i ovu regiju na koncu promatrali kao uspješnu”, rekao je Pavić.

Najavio je da ACI prati trendove u razvoju marina za prihvat megajahti pa se, nakon što je u marini u Rovinju prosječna dužina veza produžena s 11 na 17 metara, novo ulaganje očekuje i u ACI marini Dubrovnik. “Županijski prostorni plan omogućio nam je širenje marine niz rijeku Omblu, pa sad radimo na projektu koji će omogućiti prihvat puno većih jahti”, rekao je Pavić.

Direktor ACI marine Dubrovnik Leo Ajduković istaknuo je kako je ta marina početkom srpnja bilježila 30 posto prošlogodišnjeg rezultata, a trenutno je na 50 posto.

“Teško je uspoređivati s prošlom godinom, koja nam je bila financijski najisplativija i najbolja u povijesti. Brojke se popravljaju u srpnju i kolovozu i idemo u novom smjeru. Vlasnici godišnjeg veza su nam vjerni gosti i nije ih spriječio koronavirus. Ovdje se osjećaju sigurnima”, izjavio je Ajduković te dodao kako su i otkazi chartera sve rjeđa pojava.

ACI je krajem srpnja dobio građevinsku dozvolu za obnovu ljetnikovca Sorkočević u ACI marini Dubrovnik, a projekt vrijedan više od 60 milijuna kuna prijavit će se na fondove Europske unije. Planira se obnova zdanja i pripadajućeg vrta, a među budućim sadržajima bit će i škola starih zanata, restoran te galerije i butici.

HINA