Rezultati akcije Pojačan nadzor vozila i vozača te akcije Alkohol i droge i brzina

0
44
- Advertisement -

Tijekom vikenda, od 9. do 11. listopada 2020. godine na području Policijske uprave zagrebačke provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom te drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1028 prometnih prekršaja, od čega 89 prekršaja vozača s alkoholom, 387 prekršaja nepropisne brzine, 76 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 75 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, sedam prekršaj vožnje pod zabranom, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 371 ostalih prekršaja.

- Advertisement -

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

U subotu, 10. listopada oko 20.20 sata, 31-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, autocestom A4 gdje je na 92 kilometru sudjelovao u prometnoj nesreći kojom prilikom mu je utvrđena koncentracija alkohola od (3,02 g/kg) zbog čega je isključen iz prometa te smješten u Jedinicu za zadržavanje i prepratu do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U petak, 9. listopada oko 22.40 sati , 40-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Magazinske ulice u smjeru zapada. Nadzorom prometa vozača i vozila, utvrđeno je da je upravljala pod utjecajem alkohola (1,54 g/kg) zbog čega je isključena iz prometa te prepraćena na nadležni sud.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno šest osoba – test negativan, a tri su osobe odbile testiranje.

Od 89 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 23 vozača (25,8%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je 20 mladih vozača (22,5%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Prilikom provođenja akcije, 14 je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola dok je 22 osoba uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Izvor: MUP

- Advertisement -