Rezultati pojačane kontrole prometa proteklog vikenda (3. – 5. srpnja 2020. godine)

0
60
- Advertisement -

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 03. – 05. srpnja 2020. godine utvrdili su ukupno 5.270 prekršaja.

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

- Advertisement -

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 03. – 05. srpnja 2020. godine utvrdili su ukupno 5.270 prekršaja od čega izdvajamo:

– 444 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,28 g/kg izmjerena na području PU Brodsko – posavske;
– 2.320 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU Zadarske, 230 km/h;
– 607 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
– 240 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prometnih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU Zagrebačke, 69 prekršaja, dok je najmanji broj takvih prekršaja utvrđen u PU Požeško – slavonskoj, 9 prekršaja. Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU Zagrebačka sa 386 prekršaja, dok najmanji broj takvih prekršaja je zabilježen u PU Krapinsko – zagorskoj, 26 takvih prekršaja. Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU Splitsko – dalmatinske, 136 prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU Istarske, 48 prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godina (118 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 – 1,00 g/kg što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 17 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 19 teških prekršaja, od čega najviše:

– nedopuštena koncentracija alkohola – 7;
– upravljanje prije stjecanja prava – 9;
– upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 1;
– prekoračenje dopuštene brzine kretanja – 2.

Iz tog razloga 6 vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, te je protiv 9 vozača proveden žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U razdoblju od 03. – 05. srpnja 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodilo se 80 prometnih nesreća sa nastradalim osobama. U tri nesreće smrtno su stradale tri osobe, a jedna je zadobila teške ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 110 sudionika.

Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Izvor: MUP

- Advertisement -