Zanimljivosti: Nissan 300ZX

0
1182
- Advertisement -

Druga generacija Nissana 300ZX (Z32) proizvodila se od 1989. do 2000. Najjače verzije koriste twin turbo 3.0 V6 motor (VG30DETT) s varijabilnim tajmingom ventila i deklariranih 280 KS. To je bila era džentlmenskog sporazuma japanskih proizvođača kako neće reklamirati automobile s višom snagom od te, što dodaje romantike ovom oldschool automobilu. Uz to, ovo je jedan od Z modela, jedan u liniji nasljednika kupea Fairlady Z (nazvan po mjuziklu My Fair Lady) iz 1960ih kada je Nissan/Datsun kupio i proizvođača Prince.

Prethodna generacija, Z31, bila je ponuđena i s futurističkom digitalnom instrumentnom pločom, ali i Z32 koristi zanimljivu tehnologiju, poput HICAS hidrauličkog sustava skretanja stražnjih kotača (kasnije i Super HICAS elektroničkog sustava), a za dizajn automobila je Nissan koristio i Cray-2 superračunalo i CAD program. Budući da se radi o luksuznom kupeu / GT automobilu, nije lagan, ali je bio ponuđen s raznom opremom, od osvjetljene brave, preko sustava katalizatora, do Bose audio sustava.

- Advertisement -

Nova generacija Nissanovih Z modela prema najavama dolazi do 2022., o čemu smo već i pisali. Vjerojatno će se zvati 400Z, a nije nemoguće i da će poslužiti kao platforma za nove sportske Mitsubishije (kako su npr. BMW i Toyota surađivali na modelu Z4/Supra), makar se ta dva japanska proizvođača vjerojatno povlače s europskog tržišta.

- Advertisement -