Toyota u Japanu gradi repliku Nürburgringa

0
9

Po uzoru na legendarnu stazu Nürburgring u Njemačkoj, koju je Jackie Stewart nazvao Zeleni pakao, Toyota gradi stazu u Japanu za testiranje sportskih izvedbi svojih modela.

Zeleni Pakao danas je dugačak 7,75 kilometara i predstavlja vjerojatno najbolji test sportskih osobina nekog automobila pa se vrijeme na stazi Nürburgring smatra referencom. Mnogi proizvođači stoga rekordom na toj stazi dokazuju kako je njihov model uvjerljiviji od konkurenata. Daleke 1920. godine staza je bila dugačka 20,8 kilometara, a visinska razlika iznosila je čak 300 metara, ali je zbog brojnih nesreća na utrkama skraćena na sadašnju brojku.

Razvojni centar Aichi u koji Toyota ulaže čak 2,28 milijardi eura zapravo će biti kompleks od 11 staza, a glavna će biti izvedena po uzoru na Nürburgring. No, osim staze u Njemačkoj, japanski su graditelji pokrali brojne ideje s raznih europskih i američkih trkališta. Sve te staze obilato će se koristiti za razvoj novih sportskih modela.

Tih 2,28 milijardi eura, koliko će koštati razvojni centar, samo je dio od ukupne svote koja je namijenjena za novi razvojni ciklus Toyote. Naime, riječ je u investiciji teškoj nevjerojatnih 17,76 milijardi eura koja je najviše usmjerena razvoju nove generacije hibridnih i električnih vozila.