VIDEO: Epska preobrazba BMW-a koji će već 2021. proizvesti milijun elektroauta

0
137
- Advertisement -

VIRTUALNI VATROMET IZ Munchena! #NEXTGen 2020 donosi svjetske premijere BMW-a iNEXT, BMW Motorrad i MINI. Ovo naprosto morate pogledati, a i pročitati.

Stiže i serijska verzija BMW-a iNEXT, koja će se u prodaji naći krajem studenog 2021. godine pod oznakom BMW iX. BMW Group piše novo poglavlje o budućnosti mobilnosti – a #NEXTGen 2020 pruža idealnu platformu na kojoj će se predstaviti. U svijetu koji se mijenja radikalnije nego ikad, BMW grupa postavila si je za cilj nastaviti tehnološki razvoj, postavljati trendove i biti snaga u oblikovanju budućeg lica mobilnosti s atraktivnim portfeljem proizvoda i njegovom snagom izbora strategija.

- Advertisement -

Na #NEXTGen 2020 BMW Group otvara vrata koja se inače čvrsto drže zatvorena. Javnost će imati prigodu iz prve ruke saznati što to BMW sprema. Prikazuje nove tehnologije i vozila, dok istovremeno razmatra neke vrlo konkretne primjere kako bi mogla ili će izgledati mobilnost sljedeće generacije. Zapravo, uz predstavljanje vrhunaca Centra za istraživanje i inovacije (FIZ), #NEXTGen 2020 donosi svjetske premijere BMW Motorrad i MINI. Stiže i dizajn serijske verzije BMW-a iNEXT, koji će se u prodaji naći krajem studenog 2021. godine pod oznakom BMW iX.

Oliver Zipse, predsjednik Uprave BMW AG iz BMW-a je kazao: “BMW grupa neprestano nastoji inovacijama se nadograđivati.BMW grupa nije spremna samo za budućnost – ona pomaže da je aktivno oblikuje.“ Dodao je kako: – “BMW Group neprestano nastoji slijediti i inovirati sebe – to je ključni element naše korporativne strategije, a BMW iX obuhvaća ovaj pristup u visoko koncentriranom obliku.”

Proizvodnja BMW-a iX započet će u pogonu BMW-a Dingolfing 2021. S jedne strane, objedinjuje sva dostignuća, iskustva i inovacije koje je BMW akumulirao posljednjih godina u svojstvu vodećeg premium dobavljača na području električne mobilnosti. Ali njegov razvoj također ilustrira presudnu ulogu koju već igra umjetna inteligencija (AI). Trenutno BMW Group koristi AI u preko 400 aplikacija i u svim relevantnim odjelima tvrtke, u razvoju, prodaji / marketingu i proizvodnji. Također se koristi za obradu i tumačenje velikih količina podataka. AI predstavlja osnovu za automatiziranu vožnju i najprirodnije moguće iskustvo u radu u vozilu.

Još jedan važan korak na putu ka budućoj mobilnosti – automatizirana vožnja – može se pretvoriti u stvarnost samo uz pomoć tehnologije s područja u kojem je BMW igrao pionirsku ulogu od 1990-ih: povezanost. BMW već danas nudi bežične nadogradnje softvera i digitalne usluge za mnoge svoje modele. BMW iX sada ide korak dalje kao prvi premium model koji koristi 5G mobilnu tehnologiju. Mnoštvo izuzetno moćnih senzora – od fotoaparata do radara i ultrazvučnih uređaja – zajedno s brojnim različitim antenama, od Bluetootha do 5G, uz pomoć umjetne inteligencije i usluga upravljanih podacima, pretvaraju BMW iX u računalo visokih performansi na kotačima.

Novi centar za simulaciju vožnje BMW Group u Münchenu pruža idealno okruženje za ove aktivnosti. Najsofisticiraniji i najsvestraniji objekt ovog tipa, ovaj objekt od 11.400 četvornih metara dom je za ukupno 14 simulatora, uključujući simulator visoke vjernosti i visoko dinamički simulator. Oni omogućuju da se iskustvo vožnje na cesti prenese u laboratorij u realističnijem obliku nego ikad prije.

Međunarodni savezi otvaraju nove putove.

Savezi BMW Group također ističu koliko je tvrtka odlučna krenuti novim putovima. Na primjer, inženjerski alati koji su se koristili u prošlosti više nisu mogli podnijeti složene zahtjeve BMW-a iX. To je bio jedan od razloga zašto je BMW kontaktirao Epic Games još 2015. godine, a nedugo zatim i kao prvi proizvođač automobila koji je u razvoj vozila uveo sustav mješovite stvarnosti koji je u potpunosti stvoren koristeći komponente iz industrije igara na sreću. Temelji se na Unreal Engine 4 iz Epic Gamesa.

Svjetska premijera MINI Vision Urbanaut.

Marka MINI koristi #NEXTGen za predstavljanje, za svjetsku ekskluzivu, za promociju posve novog MINI VISION Urbanaut digital Vision. Ovo je potpuno nova interpretacija automobila i sve je učinjeno da bude poput toplog doma. Vozilo Vision koristi tri MINI moda – “Chill”, “Wanderlust” i “Vibe” – kako bi prikazao širok raspon scenarija korištenja koji se protežu daleko izvan stvarne vožnje i nudi nova rješenja za urbane prostore.

Vanjski i unutarnji prostor mijenjaju se kako bi odražavali MINI trenutak i pružili iskustvu najbolju moguću pozornicu. Sveobuhvatan dizajn korisničkog iskustva, održivi materijali i potpuno električni pogonski sustav dodatni su sastojci cjelokupnog koncepta. Unutrašnjost MINI Vision Urbanaut pretvara se u dnevnu sobu u samo nekoliko jednostavnih koraka. Armaturna ploča se može spustiti i pretvoriti u “dnevnu postelju”. A vjetrobran se može otvoriti prema gore kako bi stvorio svojevrsni ulični balkon, koji poboljšava interakciju s okolinom automobila i stvara još izdašnije prostorno iskustvo.

BMW Motorrad Definition CE 04 revolucionira segment skutera.

Poput MINI Vision Urbanaut, drugi model koji je globalno debitirao na #NEXTGen 2020 također je dizajniran za čisto električna putovanja. Skoro proizvodni skuter BMW Motorrad Definition CE 04 razvio se od BMW Motorrad Concept Link i spaja kupčev analogni i digitalni svijet pod motom “Plugged to Life”. Gradskim putnicima nudi prijevozno i komunikacijsko sredstvo u jednom, s mnogim inovativnim elementima i detaljima BMW Motorrad Concept Link – koji se još 2017. vidio kao radikalna vizija za daleku budućnost – koji se treba naći u serijama proizvodnja.

To jasno pokazuje koliko je elektrifikacija cijele flote modela BMW Group već napredovala. I to će se nastaviti u bliskoj budućnosti. Četvrtina svih vozila koja je BMW Group prodala u Europi 2021. godine očekuje se s elektrificiranim pogonskim sustavom, s tim da će se taj udio povećati na trećinu 2025. godine, a polovica 2030. Godine 2023. kupci BMW Group moći će birati između 25 elektrificirani modeli, od kojih će približno polovica imati potpuno električni pogonski sustav.

Video pogledajte OVDJE

- Advertisement -