Vozili smo: Ferrari F430

0
192
- Advertisement -

Ferrari F430 jedan je od supersportskih automobila o kojima maštaju mnogi. Bili u pitanju dječaci, mladići ili već gospoda u godinama, sigurno je mnogima velika želja isprobati neki od modela kultnog talijanskog branda.

Dizajn ovog propetog konjića potpisuje, naravno, Pininfarinin studio. Silueta već viđena kod prethodnog modela F360 dodatno je revidirana, iako krov, aluminijsku šasiju, vrata i stakla dijeli sa prethodnikom, F430 znatno se razlikuje od njega. U tradicionalnoj crvenoj boji kod nas na testu našao se upravo jedan takav model. 4.3L benzinski V8 motor jedan je od potomaka trkaće verzije Dino modela, no pedesetogodišnji razvojni ciklus donio je mnogo novosti tom motoru. Upravo takva arhitektura u procesu je zamjene poznatih V12 agregata iz ostalih modela sa spomenutim V8.

- Advertisement -

Same specifikacije ovog motora rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. 498KS pri 8500 okretaja u minuti, uz maksimalni okretni moment od 465Nm pri 5200 okretaja. Čak 80% dostupno je već od 3500 okretaja, a ovaj agregat F430 ispucava s mjesta do 100km/h za 4 sekunde i zaustavlja na maksimalnih 315km/h. Impresivno zar ne?!

Kako ovu silu propetnih konjića treba na vrijeme i zaustaviti, Ferrarijevi stručnjaci odlučili su u suradnji s Brembom i Boschem napraviti odličan kočioni kit. Brembo je tako izradio čeljusti i diskove, dok je Bosch isporučio svu silu elektronike. F430 dostupan je i keramičkim kočionim kitom za koji sam proizvođač garantira kako neće izgubiti svoja svojstva niti nakon 300 krugova na trkaćoj stazi. Vjerujemo im na riječ!

F430 ima i E-Diff, odnosno računalom upravljani aktivni diferencijal koji vrši raspodjelu momenta na temelju ulaznih podataka, kao što su kut upravljanja i bočna ubrzanja. Od ostalih značajki valja spomenuti 5 različitih postavki vožnje čime se utječe na sam odaziv gasa, brzinu stupnjeva prijenosa i samog ovjesa.

Kakav je doživljaj voziti ovaj model teško je dočarati tekstom, no pokušati ćemo biti precizni. Već pri samom ulasku u vozilo i sjedanjem za upravljač izrazito se lako nalazi idealna vozačka pozicija. Upravljač, na kojem su sve bitnije stvari vezane za samo pokretanje i odabir željenog načina vožnje, odlično leži u rukama. Kratka, odrezana, ali ne tako loše napravljena armatura doprinosi onom trkaćem spartanskom osjećaju za volanom. Palimo našeg trkača koji nas veselo ali gromoglasno pozdravlja sa svojih 498 upregnutih konjića. Nervozan, reski zvuk iz ispuha čeka na našu reakciju, hoće li tko više pritisnuti tu papučicu gasa i svima izmamiti osmijeh na usta!? Hoće naravno, samo osmijeh zadovoljstva i sreće pojavio se već onog trenutka kad nas je gromoglasno pozdravio prilikom paljenja. Sada, kada pritišćemo papučicu gasa osmijeh se jednostavno ne skida…gledam oko sebe i zaista svi prisutni imaju graviran osmijeh od uha do uha i pažljivo snimaju riku nestrpljive kljusadi koja je spremna za galop.

Krećemo lagano, mjenjač koji je po uzoru na F1 smješten iza volana, svoj posao radi odlično. Vozimo se u četvrtoj brzini nekih 60 km/h bez ikakvih problema. Lagano pritišćem papučicu gasa, kazaljka dodiruje 100km/h, mijenjam u veći stupanj prijenosa, automobil i dalje bez ikakve muke održava brzinu iako se motor vrti na nešto iznad 1200 okretaja u minuti. Semafor prebacuje na crveno, pritišćem kočnicu koja je odlično odmjerena svojom tvrdoćom i zaustavljam se u taj čas, no automobil se vozi toliko jednostavno da već nakon prvih 50-ak metara imam osjećaj kao da sam njegov vlasnik dugi niz godina. Pri izlasku na obilaznicu osjetna je nervoza u zraku, ali pozitivna. Sve je veća želja za pritiskanjem papučice gasa u pod i isprobavanje maksimalnih mogućnosti ovog automobila. Vozimo se u voznoj traci u šestom stupnju prijenosa i oduševljenje automobilom ne prestaje. Toliko je uglađen da bi njime mogli bez problema put od 1000km odraditi vjerojatno samo uz stanke za točenje goriva. Nema nikakvog napora za leđa ili pak ruke, preglednost je izvrsna i krajnje je vrijeme za prebacivanje iz šestog u treći stupanj i poklapanje papučice gasa odmah po prestrojavanju na pretjecajnu traku. Ubrzanje je silovito, brzine se munjevito mijenjaju bez ijednog trzaja, a kazaljka brzinomjera penje se visoko… Zvuk koji mi dolazi s leđa traži me još! Ponavljam radnju nekoliko puta i guštam u tome. Silazim s obilaznice van naseljenog područja gdje je cesta prošarana zavojima. Pri samoj pomisli na tu rutu smiješak prerasta u gromoglasni smijeh.

Igre počinju, četvrta brzina ubrzo pada u drugu, druga u prvu i evo nas na nos pred sam ulazak u zavoj. Iza mene osjetan bijes cijelog stada kljusadi popraćen rikom, već na pola zavoja noga mi je nekako teška i pritišćem gas u pod. Veselje počinje i to popraćeno klizanjem stražnjeg dijela koje nastavlja sa svojim plesom i nakon prebacivanja u drugu brzinu. Kazaljka brzinomjera penje se preko 150km/h, stražnji kraj nervozno čeka na novo prebacivanje brzine samo da pokaže tko je gazda. Pružam i to zadovoljstvo ovoj skupoj igrački i kontrolirano dozvoljavam da vodi korak u ovom plesu.

Četvrta je spremna, prsti su mi već automatski na samo poklapanje kazaljke okretaja sa brojkom od 8000 pritisnuli polugicu i prebacili u veći stupanj. Brzinomjer se i dalje u punom zamahu penje prema kraju skale, kad eto nekoliko zavoja povezanih u nizu. Peta brzina brzo skače u četvrtu, četvrta u treću i eto me u drugoj pred sam zavoj. Kočnice ne odaju znakove umora i u samom zavoju sam sa brzinom kojom mnogi renomirani hatchbackovi nisu mogli ovladati. Netom prije naučen tango ponavljam ovaj put oprezno, znajući da je cesta uska i neravna te da bi me podivljala konjica taj čas mogla baciti iz sedla. Prebacujem u treću uz pažljivo doziran gas, osjetno je lagano klizanje stražnjeg kraja koje smirujem bez većih problema, opet prebacujem u niži stupanj i ponavljam radnju. Vožnja sad već počinje ličiti na scene iz video igrica, kada smo kao djeca htjeli sve odjednom; biti najbrži i najprecizniji, a F430 upravo to dozvoljava vozaču. Nakon niza od četiri zavoja dolazimo do onog posljednjeg iza kojeg slijedi duga ravnica. Ponoviti sve to ili ležerno kao pravi džokej počešljat svog konja i trijumfalno ga lagano prošetati pred publikom?

F430 zasigurno je jedan od zabavnijih Ferrarijevih modela. Pomalo sirov, a opet uglađen, pruža odličan omjer trkačkog doživljaja i pravog coupea. Ovo je automobil kojim možete bez problema na stazu ili u grad, a u prilog ide i potrošnja koja s pametnom nogom na gasu može biti i nešto ispod 14 litara.

- Advertisement -