VW procjenjuje troškove gradnje tvornica baterija i nabave sirovina na 30 mlrd eura

0
183
- Advertisement -

Njemački automobilski div Volkswagen uložit će 30 milijardi eura u gradnju tvornica baterijskih ćelija u Europi i na nabavu ključnih sirovina, rekao je u srijedu član uprave Thomas Schmall.

“Govorimo o 25 do 30 milijardi eura, uključujući vertikalni lanac sirovina, ne samo tvornice”, rekao je Schmall na konferenciji Reuters Next.

- Advertisement -

Kompanija će tražiti vanjske partnere koji bi trebali pomoći u financiranju, dodao je, naglasivši da VW ne mora igrati vodeći ulogu u pribavljanju novca i da mu cilj nije ravnopravna podjela financijskog tereta.

“To će ovisiti o modelu partnerstva koji ćemo definirati idućih mjeseci. Otvoreni smo za raspravu. Ne moramo kontrolirati… tehnološki itinerar, tajming, troškove i dostupnost da bismo stvorili uvjete za realizaciju našeg plana”, dodao je čelnik njemačke tvrtke.

Schmall nadzire provedbu Volkswagenovog ambicioznog plana gradnje šest velikih tvornica baterija u Europi do kraja desetljeća koji bi mu trebao omogućiti da prestigne američkog Teslu i postane vodeća tvrtka u svijetu po broju prodanih električnih automobila.

Švedski Northvolt počet će 2023. proizvoditi premium baterijske ćelije za VW, a njemački div planira istodobno s kineskim Gotion High-Techom izgraditi tvoricu u Salzgitteru, koja bi trebala bi početi s radom 2025. godine.

Do kraja desetljeća VW će izgraditi još četiri postrojenja, najvjerojatnije u Španjolskoj, istočnoj Europi i dvije dodatne lokacije koje još nisu objavljene.

Troškovi će iznositi od jedne do dvije milijarde eura po postrojenju, a kapacitet od 40 do maksimalno 80 gigavat sati (GWh), ovisno o kemiji i o dostupnoj opskrbi energijom, rekao je Schmall.

“Imamo neke prirodne granice u dostupnosti komunalnih usluga, energije, vode”, objasnio je.

Pritom su proizvodni kapaciteti tek jedan element jednadžbe, rekao je Schmall, dodavši da se Volkswagen mora pobrinuti i za sirovine, poput litija i nikla.

Za to je potreban proaktivniji pristup i Volkswagen će pokušati ući u partnerstva, naglasio je čelnik njemačke tvrtke, najavivši prve sporazume “za nekoliko tjedana”.

HINA

- Advertisement -