Zagrebački policajci sudjelovali prvog dana Europskog tjedna športa

0
69
- Advertisement -

Premijer Andrej Plenković posjetio informativno-edukativni punkt Policijske uprave zagrebačke.

Ukupno 9 dana, do 30. rujna 2019., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za šport i partnera provode se aktivnosti u sklopu Europskog tjedna sporta. Kao što je policija uvijek prva na mjestu događaja, tako su zagrebački policajci svoj doprinos i podršku „športskom tjednu“ dali već prvog dana njegovog održavanja.

- Advertisement -

S obzirom da je Ministarstvo unutarnjih poslova partner, zagrebačka se policija pridružila navedenoj inicijativi kroz razne aktivnosti koje imaju za cilj promicanje pozitivnih životnih stilova, kulture nenasilja i tolerancije s naglaskom na sprečavanja huliganizma, posebice na sportskim natjecanjima, a tako će biti cijelo vrijeme njegovog održavanja kada će se uključiti i Služba prevencije Ravnateljstva policije te druge Policijske uprave.

Europski tjedan sporta (ETS) je inicijativa Europske komisije za promicanje športa i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je „#BeActive“ te bi se njome trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

Na informativno-edukativnom punktu postavljenom na Europskom trgu policijski su službenici Službe prevencije i Policijske postaje s Centra, kroz razgovor i druženje s djecom i građanima promovirali svoj odabir „životnog poziva“, zašto i kako čuvaju građane i brane prava, te brinu o sigurnosti svih.

Profesija policajca, zahtjeva dobru i tjelesnu kao i mentalnu formu. Upravo zato, u sklopu današnjih aktivnosti policija je predstavila i naglasila važnost sustavnog bavljenja sportom zajedno s djecom iz policijskog Karate kluba Alfa, te sudjelovala u utrkama. Kroz šport se mladi osnažuju u odabiru pozitivnih društvenih vrijednosti te ujedno se kroz takav odnos, izgrađuje se pozitivan stav prema policiji te se promovira policijska profesija.

Kroz prikaz karate vještina, borbi i kata, djeca iz policijskog Karate kluba Alfa pokazala su da, iako mali, ozbiljno i marljivo pristupaju onome što vole. Upravo je to ono što povezuje i njih i policiju, odnosno dokazali su da kada nešto voliš i to sa srcem radiš, vjerujući da možeš postići nešto dobro, kvaliteta ne izostaje. Tako je i u sportu ali isto tako i u radu svakog policajca.

Uz mentorstvo policijskog službenika Interventne jedinice Policijske uprave zagrebačke Željka Fiškuša, koji je ujedno i glavni trener ovog Kluba, sve je bilo savršeno uvježbano što je dokazao i veliki pljesak okupljenih građana. Zar je moglo i biti drugačije kada ih trenira policija i kad se kroz druženje i zabavu postiže povezanost i povjerenje?!

A što je tolerancija i što znači prihvatiti različitosti kao nešto što obogaćuje svako društvo upravo su ti mali ljudi iz policijskog karate kluba „ALFA“ u najboljem obliku pokazali svima okupljenima. Naime, s njima treniraju i dva dječaka s posebnim potrebama, rame uz rame sa svima ostalima. Njih su dvojica, Stipe i Toma pokazali ono što su naučili u policijskom klubu. Prezentirali su „kate“ s kojima su postali državni prvaci u svojim kategorijama u Parakarateu ponosno noseći na kimonu grb „Alfi“ vidljivo sretni zbog pohvala i ponosa koje im pružaju prijatelji-djeca iz kluba i policajci-prijatelji koji ih treniraju.

Prijatelj je uvijek prijatelj, osoba koja će ti pomoći baš onda kada pomoć trebaš ali će isto tako često prepoznati situacije u kojima ti je potrebna njegova pomoć a da toga niti sam nisi svjestan, bio on u trenirci ili policijskog odori…..a to djeca znaju.

Izvor: Zagrebačka policija

- Advertisement -