Autonomno kočenje postaje obavezna oprema od 2020. godine

0
574

Čak 40 država svijeta dogovorilo se u Ženevi o nacrtu nove uredbe UN-a o obaveznoj ugradnji sustava za autonomno kočenje.

Tom uredbom bit će obuhvaćeni svi automobili i laka komercijalan vozila od 2020. godine, a takva odluka samo je prva u nizu. Naime, već se duže vrijeme spekulira kako će se brojni sustavi aktivne sigurnosti proglasiti obaveznom opremom u svim novih automobilima. Da će to prouzročiti golemo povećanje cijena, ponajprije najmanjih modela, prvi je priznao Volkswagen najavom kako bi up! mogao poskupjeti 3500, a Polo 4000 eura.

Premda je zasad riječ tek o nacrtu uredbe, gotovo je sigurno da će na slijedećem sastanku u lipnju takva odluka biti prihvaćena od strane svih članica Europske unije i Japana. Stručnjaci predviđaju kako će obavezna ugradnja sustava za autonomno kočenje obuhvatiti 15 milijuna vozila koji se godišnje proizvedu u EU te dodatnih četiri milijuna koji se proizvedu u Japanu.

Obavezan sustav za autonomno kočenje, koji će vrlo vjerojatno od 2020. godine biti sastavnih dijelom opreme svakog novog automobila, pomoću senzora će registrirati sve objekte u blizini automobila te će po potrebi aktivirati automatsko kočenje pri brzinama do 60 km/h. No, sasvim dovoljno za veliku većinu gradskih uvjeta vožnje, kad su prometne nesreće i najčešće, pogotovo naleti na pješake.