Aviokompanije traže zamjenu karantene testiranjem

0
42

Vodstva zrakoplovnih tvrtki poput Delta Airlinesa, British Airwaysa i EasyJeta traže zamjenu karantene, koju putnici moraju poštovati po dolasku u brojne zemlje zbog pandemije koronavirusa, testiranjem na covid-19 prije leta, piše u ponedjeljak Financial Times.

Samo na taj način moguće je povećati putnički promet u krizi u kojoj će prema predviđanjima Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) gubici zračnih prijevoznika u 2020. godini iznositi 80 milijardi dolara, smatraju poslovodstva aviokompanija.

“Testiranje će biti presudno za otvaranje međunarodnih zračnih putovanja”, rekao je izvršni direktor Delta Airlinesa za Veliku Britaniju Ed Bastian, napominjući da će proći neko vrijeme prije nego što se uvede cjepivo i riješi golem logistički problem imunizacije velikog dijela svjetske populacije.

Izvršni direktor EasyJeta Johan Lundgren kaže da ima razloga za optimizam u pogledu razvoja cjepiva, ali da nitko ne zna koliko će dugo pandemija trajati i koliko će se brzo cjepivo primijeniti.

“Cjepiva su sjajna vijest i mi smo uzbuđeni zbog toga, ali još nije jasno kada će se koristiti te u kojoj mjeri i kako će to utjecati na zračni promet, rekao je izvršni direktor British Airwaysa Sean Doyle.

“Očito je da nam treba rješenje u kratkom roku kako bismo ponovno potaknuli rast zračnog putovanja”, dodao je.

Izvršni direktor Airbusa Guillaume Faury procjenjuje da će cjepiva postati široko dostupna “vjerojatno tek u drugoj polovici sljedeće godine”.

“Ne možemo čekati cjepiva, moramo provesti opsežna testiranja koja bi barem djelomično omogućila obnavljanje putničkog zračnog prometa”, rekao je.

HINA