Čarteraši zbog ugrožene sezone traže dostupnije organizirano testiranje

0
39

Čarter sezona u Hrvatskoj bilježi relativno dobre brojke, ali mogle bi je ugroziti restriktivne mjere koje uvodi sve više europskih zemalja, kao i nedostupnost organiziranog testiranja na koronu za goste u marinama, upozorili su u utorak iz Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima-chartera HGK.

Specifičnost čartera je što sezonu ima sve do listopada, što znači i da je sada u punom zamahu, no mjere koje se donose na emitivnim tržištima prijete naglim odlaskom turista. Kako bi se to izbjeglo, čarteraši razmatraju rješenja – ili kroz dostupnost organiziranog testiranja gostiju ili da sami osiguraju ranije odlaske gostiju kako bi imali dovoljno vremena da naprave test u svojoj zemlji prije povratka za posao, kažu se u priopćenju tog udruženja Hrvatske gospodarske komore (HGK).

“Zabrinjavaju nas najave i mjere koje se uvode diljem Europe. Jasno je da države žele zaštiti svoje gospodarske interese i osigurati relativno siguran početak školske godine, ali mi na to moramo spremni. Gostima koji su unatoč svemu došli ili tek žele doći, a njihove matične zemlje im uvjetuju testiranje po povratku, moramo omogućiti efikasno i jeftino testiranje na koronavirus. Cijene testova variraju od 650 do čak 1.850 kuna, a u pojedinim županijama lokacije za testiranje su ograničene”, ističe predsjednik Udruženja Paško Klisović.

Tome dodaje da se primjerice u nekim županijama testiranja vrše samo ponedjeljkom, srijedom i petkom u montažnom objektu, a može se očekivati i do tisuću ljudi koji žele obaviti testiranje. Uz to, problematičnim smatra i što se rezultati testova čekaju i po dva dana, a iz Udruženja preporučuju da na lokacijama testiranja budu dostupni i prijevodi na više jezika s uputama.

Klisović upozorava da će taj segment svakako biti u problemima te stoga traže ‘blaže filtere’ za državnu pomoć tvrtkama iz branše koja bi im omogućila da ostanu likvidni do iduće sezone. “Koliki god pad na kraju sezone bio, mi smo u problemima. Zato se nadamo da će se olabaviti kriteriji za mjere pomoći i potpore jer one trenutno na nas nisu primjenjive”, istaknuo je.

Iz HGK prenose i ocjenu pomoćnika ministrice turizma i sporta Roberta Pendea da u cijeloj priči veliku ulogu igra i politika, jer neke zemlje koje se zatvaraju i stavljaju Hrvatsku na crvene liste imaju puno lošiju epidemiološku sliku od nas. “Trenutno se vode diplomatski pregovori koji će utjecati na krajnji ishod mjera koje države donose. Neke zemlje ne prihvaćaju test i traže 14 dana samoizolacije po povratku. To je tema oko koje intenzivno pregovaramo i lobiramo za to da, ako bude dodatnih zatvaranja, negativan test bude dovoljan”, otkrio je Pende.

Najavio je i novi krug pregovora i dogovora s HBOR-om i HAMAG-BICROM za osiguranje boljih uvjeta za kreditiranja, ponajviše u kontekstu što bržeg rješavanja zahtjeva.

“Što se tiče EU novca, iz novog fonda za oporavak EU nakon koronakrize, kriterije za njegovu preraspodjelu donijet će Europska komisija tek u rujnu pa Hrvatska tek nakon toga može definirati i svoje kriterije”, poručio je u priopćenju HGK Pende.

HINA