DIY: Ugradnja parking senzora

0
579

Za ovaj projekt ćemo trebati: set parking senzora (na tržištu ih ima dosta, a svi imaju istu funkciju), a na Vama je da odaberete onaj koji odgovara Vašim zahtjevima i budžetu.

Da biste lakše ugradili senzore, poželjno je da uklonite branik s vozila. Izgleda komplicirano, ali vjerujte ovim postupkom ćete uštedjeti puno vremena. Na uklonjenom braniku, potrebno je izmjeriti i označiti mjesta gdje će senzori biti smješteni. Izbjegavajte mrtve kutove i pravilno raspodijelite razmak između senzora.

Točne mjere ćete naći u uputstvima priloženim uz set. Na mjesta gdje ste označili, bušite rupu odgovarajućeg promjera. Tijekom bušenja, radnju obavljate polako, bez žurbe, kako se ne bi oštetiti boju gdje to nije poželjno.

Većina senzora samo se ugura u rupe i sa originalnim kopčama učvrsti , a ako imate model koji posjeduje sigurnosni vijak odostraga, potrebno je zategnuti taj vijak kako bi osigurali i učvrstili senzor. Kod ugradnje senzora vodite brigu o podešavanju kuta, tako da bi senzori bili ispravno okrenuti.

Od svakog senzora treba provesti kabel do centralne jedinice i većina je označena slovima ili brojevima, a potrebno ih je pravilno spojiti na odgovarajuće mjesto na modulu. Poželjno je da postavite modul u stražnjem dijelu vozila na unutarnjoj strani. Ako želite da se parking senzori automatski aktiviraju kada je vozilo u stupanju vožnje unatrag, sve što je potrebno je izvršiti napajanje modula putem signalizacije za vožnju unazad. Napajanje se može koristiti s mjenjača, signalizacije za vožnju unazad ili sa centralne kutije osigurača.

Zaslon postavite po želji, gdje je vam najbolje odgovara, a najmanje smeta za preglednost prometnice.

Posljednji korak je da se priključite kabel zaslona na modul te odraditi test da li su svi spojevi ispravno priključeni. Sve preostale kablove provedite na način koji vam odgovara, tako da oku nisi vidljivi.