Ferrari F8 Tributo, novi model koji to zapravo nije

0
471
- Advertisement -

Neosporno je da je novi Ferrari F8 Tributo bio jednom od najvećih zvijezda Ženeve, ali kad se zagrebe ispod površine ostaje gorak okus.

Što god bi proizvođač iz Maranella predstavio na svom štandu postalo bi instant zvijezdom. Jednostavno to je tako. Ferrari je općenito jedan od najutjecajnijih brendova na svijetu, a u automobilskoj industriji uvjerljiv je broj jedan. Bogato trkaće nasljeđe daje mu za pravo da diktira trendove, ali upravo iz tog razloga mora postojati i određena doza odgovornosti prema kupcima koji kupuju njihove automobile vrijedne nekoliko stotina tisuća eura.

- Advertisement -

Što je zapravo Ferrari F8 Tributo? Novi model nije, jer se bazira na istoj platformi kao i prethodnik Ferrari 488 GTB, a i on je koristio dorađenu šasiju modela 458 Italija. Koristi identičan motor kao i Ferrari 488 Pista, predstavljen na salonu u Ženevi 2018. godine. Dakle, samo donosi ponešto izmijenjen izgled, a ispod lima je zapravo sve već viđeno. No, i to je dovoljno za jedan četverogodišnji tržišni ciklus.

Grubo bi bilo reći da je Ferrari F8 Tributo zapravo svojevrsna prevara kupaca, jer je riječ o prvoklasnoj tehnici, ali nije niti daleko to toga. Menadžeri Ferrarija brane se tezama da su željeli zadržati svakodnevnu funkcionalnost, ali i to se moglo izvesti na drukčiji način. Očito je da su predstavljanjem modela F8 Tributo odlučili još jednom unovčiti već razvijenu i provjerenu tehnologiju, a ono najbolje čuvaju za model Ferrari Dino, koji će biti najmanje 20-ak posto skuplji.

Naime, Ferrari 488 Pista s istim motorom kakav ima F8 Tributo čak je i ponešto brži. Stotku hvata za 2,85 s, dok Ferrari F8 Tributo isti zadatak obavlja za 2,9 s. Mnogi će reći da je razlika u detaljima, ali u svijetu kupaca takvih automobila svaka desetinka je od presudne važnosti.

Kupcima veće platežne moći najbolje je pričekati novi Ferrari Dino, koji će na velika vrata uvesti hibridnu tehnologiiju, ali i twin-turbo benzince V6. Za više detalja morat ćemo pričekati salon automobila u Frankfurtu, koji se održava sredinom rujna, a na kojem bi trebala biti održana službena premijera.

- Advertisement -