Kupio Alfu za 16,7 mil. eura, a to čak nije ni najskuplja Alfa u povijesti

0
1184

Kao dokaz veličine samog brenda alfistima svakako može imponirati činjenica da je kultni Alfin model – prijeratni klasičar 8C 2900B Touring upravo prodan u Parizu (Retromobile) na licitaciji Artcurial za nevjerojatnih 16.745.600 eura

Neki od najglamuroznijih automobila nastali su u drugoj polovici 1930-tih, no velika većina složiti će se kako je među rasnim trkačima tog doba Alfa Romeo 8C 2900B definitivno broj jedan. U to vrijeme napredna tehnologija, vrhunske performanse, eksluzivnost i već toliko hvaljen dizajn upravo su ovom modelu danas osigurali status pravog remek-djela na četiri kotača.

Prvenstveno zamišljen kao trkaći automobil prilagođen cestovnoj upotrebi i kupcima u svojoj prigušenoj izvedbi snage 180KS te zvučnog 8-cilindraša u kombinaciji mase od 1300 kg te najveću brzinu od 185 km/h dugo godina je bio tiha patnja mnogih. Svi primjerci pokretani su rednim “osmakom” sa 2 Rootsova punjača, a omjer od 137KS po toni još i danas je odličan omjer!

Talbot Lago, Mercedes Benz 540K ili Bugatti T57 bačeni su u sjenu pored ovako božanstvenog Alfinog modela, a u današnje vrijeme kao ovaj Alfin model može se vidjeti još samo na najprestižnijim skupovima oldtimera (Villa d`Este ili Pebble Beach) ili muzejima.

Upravo prodani primjerak čak 42 godine bio je u vlasništvu nizozemskog kolekcionara Martensa što je dokaz gore navedenoj činjenici, a kao zaključak nameće se jednostavan odgovor isplativog ulaganja u klasične Alfe (ne tako davno Alfa Romeo 8C 2900B Lungo Spider Touring iz 1939. godine postao je najskupljim prijeratnim automobilom na svijetu plaćen vrtoglavih 23 mil. eura).

Alfa Romeo, Aston Martin, Ferrari i Mercedes..aktualni su “klasični” četverac po visini postizanja cijena na licitacijama