Mercedes-Benz i Bosch napadaju Uber robotskim taksijem

0
2

Robotski taksi kojeg će zajednički razviti Mercedes-Benz i Bosch vozit će potpuno samostalno te će predstavljati veliku prijetnju tvrtkama poput Ubera i Didija. Premda i oni rade na razvoju samovozećih prijevoznih sredstava, za očekivati je kako će Mercedes-Benz kako jedan od vodećih proizvođača automobila te Bosch kao najveći proizvođač automobilskih električnih komponenti i softwarea, napraviti bolji posao.

Bosch je tvrtka koja je osnovana 1886. godine, iste kad je i osnivač Mercedes-Benza, Carl Benz, patentirao prvi automobil. Dakle, njihovo je iskustvo nemjerljivo u usporedbi s razmjeno novim tehnoloških kompanijama. Zajednička suradnja omogućit će im znatno ubrzavanje procesa razvoja potpuno autonomnih taksija. Pritom će Mercedes-Benz biti zadužen sa sve strojarske komponente, a Bosch za električne i software.

Kad ugleda svjetlo dana, robotski taksi Mercedes-Benza i Boscha, bit će ozbiljan konkurent Uberu, Didiju, Lyftu i ostalim prijevoznicima. Korisnici smartphonea naručivat će robotski taksi putem posebne aplikacije, samovozeći taksi sam će doći na lokaciju na koju je pozvat, prebaciti putnika na željenu destinaciju te automatski putem interneta naplatiti svoju uslugu.

Prema procjenama Goldman Sachsa tržište novih vozačkih sustava i samovozećih, odnosno autonomnih, automobila narast će sa vrijednosti od tri milijarde dolara u 2015. na 96 milijardi dolara u 2025., odnosno čak 290 milijardni dolara u 2035.

Mercedes-Benz i Bosch nije prva od ovakvih suradnji. Još prošle godine udružili su se BMW, Mobileye i Intel. Ford je zasad ipak vodeći u razvoju samovozećih vozila pa ne čudi da je prije dva mjeseca uložio dodatnu milijardu dolara u startup kompaniju Argo Al.