Ovo je nova Škoda Octavia koja stiže u rujnu ove godine

0
2135

Nakon brojnih najava i teasera u javnosti se pojavio prvi video koji pokazuje izgled kakav će u rujnu predstaviti nova Škoda Octavia.

Tehnologija je ista kakvu će koristiti Volkswagen Golf VIII, veći naglasak bit će stavljen na sportske detalje, unutrašnjost prolazi kroz digitalnu revoluciju, a dobit će i elektrificirani pogon.

Niža, coupeovska linija krova donosit će naglašeno sportski izgled s boka, a prednji kraj će se vratiti svjetlima iz jednog dijela, obzirom da dvodijelna na aktualnoj izvedbi nisu dobro prihvaćena među kupcima.

Suvremena platforma MQB omogućit će poboljšanje voznih svojstava, bolju iskorištenost prostora u unutrašnjosti te istodobno smanjenje mase za prosječnih 50 kilograma. Prtljažnik će ostati glavnim adutom. Bit će napuhan na okruglo 600 litara. No, nova Škoda Octavia neće rasti gabaritima. Česima to nije u fokusu, premda pojedini ‘znalci’ najavljuju osjetno povećanje dužine, to se neće dogoditi. Četvrta generacija Škoda Octavije ostaje pri prvotnoj misiji, a to je da za cijenu Golfa ponudi osjetno bolju prostranost. Model Superb prilagođavat će se zahtjevima tržišta i voditi bitku s Passatom, Mondeom, 508…

Temelje koje je postavila Škoda Scala, s golemim napretkom u kvaliteti izvedbe, koristit će i nova Škoda Octavia. Uostalom, ako smo za Škodu Scalu zaključili kako može ugroziti Volkswagen Golf, ali Audi A3, jasno je u kojem će smjeru ići nova Octavia. Ono što je zasad potvrđeno jest da će bazni modeli imati 6,5-inčni ekran infotainment sustava, dok će najopremljeniji raspolagati s ekranom dijagonale čak 9,2 inča.

Službenu premijeru Škoda Octavia četvrte generacije imat će u rujnu na salonu automobila u Frankfurtu, a prodaja bi trebala krenuti već krajem godine. Kupcima će se nuditi uz benzince 1.0 TSI i 1.5 TSI, u ponudi zasad ostaju i dizelaši 1.6 TDI i 2.0 TDI, premda nije fokus na njima nego na plug-in hibridnoj izvedbi koja bi svjetla pozornice trebala ugledati već na salonu automobila u Ženevi u ožujku 2020. godine.

Sredinom 2020. trebala bi biti predstavljena i nova Škoda Octavia RS, s dvolitrenim turbobenzincem 2.0 TSI sa 260 KS, čime će postati najsnažnija tvornička Octavia u povijesti.

Kako će točno izgledati nova Škoda Octavia pogledajte u videu, u kojem je kamuflaža svedena na minimum pa se vidi sve bitno.