Pogledajte novi Porsche 911 u akciji

0
6

Premda su postojale najave kako će se otkriti još u ožujku u Ženevi, novi Porsche 911 serije 992 premijeru će imati za nekoliko dana na salonu automobila u Los Angelesu.

Trenutačno su u tijeku završna testiranja na legendarnoj stazi Nürburgring, što je samo završna faza, jer je novi Porsche 911 već diljem svijeta odradio više od tri milijuna testnih kilometara. Nijemci ništa ne žele prepustiti slučaju pa su testni primjerci prošlo sve, od pustinje do ledenjaka.

Nijemci najavljuju kako će novi Porsche 911 serije 992 postaviti nove standarde u klasi, a bazirat će se na istoj platformi kao Audi A8 i Lamborghini Huracan. Većim udjelom čelika visoke čvrstoće, aluminija, magnezija i ugljičnih vlakana postići će se smanjenje mase od oko pet posto, dok će istodobno snaga svih motora osjetno narasti. Porsche 911 Turbo tako će ispaljivati 590 umjesto sadašnjih 530 KS, dok će Turbo S biti nabijen na čak 630 KS (sad ima 570 KS).

Naravno, niti Porsche 911 ne ostaje imun na sve strože ekološke norme. Sad je i službeno potvrđeno kako će početnom 2023. godine u prodaju stići hibridna izvedba, koja će raspolagati kombiniranom snagom od 485 KS i 761 Nm pa će stotku hvatati za 3,5 s i juriti više od 315 km/h.

Fanove sportskih izvedbi najviše će zanimati novosti vezane za ekstremne izvedbe. Uprava je potvrdila kako će novi Porsche 911 GT3 imati samo ručni mjenjač, ali i da žešći 911 GT3 RS ostaje vjeran atmosferskom motoru.

Porsche će u početku prodavati bazne Carrera i Carrera S modele. Ispod lima imat će isti 3.0 redni 6-cilindraš iz kurentnog modela, no motor će biti dorađen te će nuditi bolje performanse i bolja ekološka svojstva. Bazni Porsche 911 razvijat će 390 KS, a Carrera S 450 KS. Obje izvedbe imat će pogon na stražnje kotače, a za prijenos snage bit će zadužen ili postojeći 7-stupanjski ručni mjenjač, ili 7-stupanjski automatik s dvostrukom spojkom.

Kako juri u praksi pogledajte u videu, a mi se s više detalja javljamo nakon premijere na salonu automobila u Los Angelesu.