PSA je kupio Opel!

0
3

Ono što se najavljivalo tjednima se i ostvarilo. PSA grupacija je kupila Opel/Vauxhall za 2,2 milijarde eura i time ozbiljno zaprijetila Volkswagenu sa udjelom na tržištu od čak 17%. GM koji je bio vlasnik Opela još od 1929. godine, ovim poslom se u potpunosti povukao sa europskog tla. Glavni razlog su vjerojatno gubici koje je pretrpio sa Chevroletom te Opelom i Vauxhallom, o čemu smo već pisali.

No, što će to značiti za Opel ostaje tek za vidjeti. Čelnici GM-a i PSA su ovaj posao nazvali win-win situacijom gdje su obje strane profitirale. No pred PSA je težak put vratiti povjerenje kupaca u Opel. Čini se kako kupci još uvijek nisu zaboravili loša iskustva iz 90-ih, ali unatoč tome Opel je na ovim prostorima i dalje cijenjen. Biti će zanimljivo vidjeti kako će ljubitelji Opela reagirati na francusku tehnologiju u svojoj omiljenoj marki automobila.

No, svaka priča ima i svoju drugu stranu. Pri tome mislimo na Britance koji su zabrinuti da će uslijed Brexita i potrebe štednje od strane novog vlasnika ponajviše patiti radna mjesta u Vauxhallovim pogonima. Iz PSA navode kako smatraju da to ipak neće biti slučaj i predviđaju rast koncerna u budućnosti.

Bilo kako bilo, biti će zanimljivo vidjeti reakcije njemačkih kolega novinara na nove ‘francuske’ Opele, budući da ni do sada Opel nisu doživljavali kao svoju, njemačku marku.