Rukom pisana registracija na kartonu ili papiru je kazneno djelo!

0
200

Kazneni zakon propisuje kako će se onaj tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu, kazniti se kaznom zatvora do tri godine, prenosi RevijaHAK.

Čovjek bez registarskih oznaka može ostati po raznim osnovama. Bilo kako bilo, nemojte sami i na svoju ruku nikako rješavati stvari! Bitno da je vozilo registrirano i osigurano! Nikakav problem osim ako ne krenete u najboljoj namjeri sami privremeno popraviti stvar! Ako ste stava da nije zgodno voziti baš bez tablica, pa ćete vi dok se problem ne riješi malo improvizirati – onako sami u vlastitoj režiji, tek toliko da ne vozite okolo bez oznaka – stop!

Zaustavite tu misao odmah u začetku! Ako ste krenuli što kreirati udarite se po prstima, pričepite ruku. Sve je bolje od toga da vam se natovari na leđa počinjenje kaznenog djela! Sigurno ćete se zapitati odakle vjetar puše i odakle vam prijeti opasnost! Čak i nevješto rukom napisana registracija na komadu običnog papira ili na kartonu može vas učiniti počiniteljem kaznenog djela! Ne bilo kakvog, već počiniteljem kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Možda zvuči nevjerojatno, ali vaš ručni rad na komadu kartona, koji zapravo predstavlja stvarnu registarsku oznaku vašeg vozila, ako je „prikvačite“ na vozilo s nakanom da privremeno odglumi registarsku tablicu koju ste netom izgubili, uredno će biti kvalificirana kao kazneno djelo krivotvorenja isprave iz čl. 278. st. 1. Kaznenog zakona.

Kazneni zakon propisuje kako će se onaj: „tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu s ciljem da se takva isprava uporabi kao prava ili tko takvu ispravu nabavi radi uporabe ili je uporabi kao pravu, kazniti se kaznom zatvora do tri godine“. Nadalje propisuje kako će se onaj tko to kazneno djelo „počini glede javne isprave, oporuke, mjenice, čeka, platne kartice ili javne ili službene knjige koja se mora voditi na temelju zakona, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“.

Izvor: HAK