Velika Britanija koristila rekordnu količinu električne energije iz obnovljivih izvora početkom 2020. godine

0
55

Britanske vlasti priopćile su da su polovinu ukupne električne energije u zemlji proizvele na “zeleni” način. Pomoglo im je dugotrajno vjetrovito vrijeme.

Obnovljivi izvori energije činili su gotovo polovicu ukupne električne energije koju su stanovnici Velike Britanije koristili u prva tri mjeseca 2020. Taj porast zelene energije pomogao im je da postave novi rekord u korištenju zelene energije.

Prema vladinim službenim podacima, obnovljivi izvori energije činili su 47 posto proizvodnje električne energije u Velikoj Britaniji. Prethodni rekord koji su postavili u 2019. godini bio je 39 posto ukupne električne energije.

Vladini podaci o obnovljivim izvorima energije uključuju vjetroelektrane u Velikoj Britaniji, solarne ploče, hidroelektrane i bioenergiju. Značajan porast ukupne proizvodnje obnovljivih izvora energije u Velikoj Britaniji je iz solarnih panela i vjetroelektrana. Državni energetski analitičari napominju da je njihov broj porastao za trećinu.

Izvještaj navodi da se pokretanje novih vjetroelektrana poklopilo s vlažnim i vjetrovitim vremenom u Velikoj Britaniji početkom godine. Oluje Ciara, Dennis i Jorge pomogle su u postizanju rekordne proizvodnje energije vjetra.

Vjetroelektrane na moru dale su najveći rast obnovljive energije u prvom tromjesečju – njihova proizvodnja porasla je za 53% u odnosu na prethodnu godinu.