Top 10: Najružniji automobili u posljednja dva desetljeća

0
1259

Svaki ovakav članak može izazvati podosta kontroverzi, uglavnom zbog različitosti ukusa, ali i zbog ratobornosti sektaša koji se uzbune čim netko dirne u njihovu svetu kravu. Ipak, unatoč svoj silini novca koja se ulaže u dizajn, mnogi su proizvođači znali poprilično promašiti ‘ceo fudbal’ sa dizajnom. Neki od njih su možda sa svojim dizajnom došli prerano, neki prekasno. Kao kriterij odabrali smo isključivo automobile koji su se prodavali na europskom tržištu u zadnjih dvadesetak godina. Ovo je također lista koja neće imati zloglasnu Fiat Multiplu jer je pomalo otrcano i dosadno svaku top 10 listu automobila završavati sa njom.

Uglavnom, ovo su najružniji automobili po našem izboru…

10. Renault Megane II

Ovaj auto, kad ste ga gledali s prednje strane uopće nije bio loš. Pogotovo nakon redizajna. Također, unutrašnjost je isto bila lijepa i skladno složena. No razlog zašto se Megane druge generacije našao na ovoj listi je stražnji kraj. Kao da je dizajner nacrtao automobil do stražnjih vrata, saznao da neće dobiti povišicu, pa im je rekao “ne možete vi mene toliko malo platiti, koliko ja mogu malo raditi”.

9. Dacia Logan I

Dacia, najblaže rečeno, nikada nije prednjačila u dizajnu. No, Dacia Logan prve generacije bila je nešto posebno. Dizajnom se oslanjala na još jednu rumunjsku uspješnicu, Daciu Solenzu od koje je naslijedila ovaj čudni oblik maske i trokutna stražna svjetla.

8. Nissan Juke

Na kojim je drogama bio glavni i odgovorni za dizajn kada je potpisao ovu Micru na sterodima nikada nećemo saznati. Kids, don’t do drugs.

7. Ssangyong Kyron

Kod Ssangyonga je borba za ovo prestižno priznanje toliko tijesna, da bi nam trebao poseban članak samo za njih. Pobijedu tijesno ipak odnosi Kyron.

6. Alfa Romeo 159

Samo se zezamo. Spremite te noževe i prestanite nam prijetiti u inbox.

6. Crysler PT Cruiser

Da postoji udžbenik u dizajnerskim školama s naslovom “Kako NE treba raditi retro dizajn”, ovaj primjerak bi bio na koricama. Ideja je zanimljiva, ali izvedba je šaka u oko.

5. Lada 110

Bezvremenski dizajn ruske škole iznjedrio je još jednu uspješnicu. Dolazila je i sa stražnjim spoilerom. Navodno, da bi bolje držala prilikom suludih ubrzanja. Zvijezda ruskih dashcam YouTube klipića.

4. Citroen C6

U slučaju da niste oslijepili ili obolili od PTSP-a, kad bi sjeli u ovog Quasimoda shvatili se da radi zapravo o jako udobnom i dobrom autu. No, ona jedina žena koja bi se okrenula za vama, nije žena s kojom želite imati posla. Vjerujte nam na riječ.

3. Smart Fortwo

Bez obzira na njegovu praktičnost, ovo je jedan jako ružan moped na četiri kotača. I živcira vas užasno kada se ponadate da ste našli prazno parkirno mjesto, a ono tamo se sakrio Smart.

2. Hyundai Veloster

Nešto slično kao i Renault Megane II. Dobar početak, ali su onda psihodelične droge počele razvlačiti um korejskih dizajnerskih magova da bi došli do ovog bućkuriša od stražnjeg kraja. Šteta, priča nakon Hyundai Coupea se mogla i ljepše nastaviti.

1. Toyota Prius

Da imam bilo kakvu moć odlučivanja na višoj razini, ovaj model ne bi ni došao u prodaju. Ne znam točno na koji način žele nas ljubitelje oktana, mirisa benzina i Wunder-baum mirisnih borića privući da se priklonimo hibridnim vozilima, ali sigurno je da dizajnom to neće učiniti. Ovdje ćemo ostaviti sliku prve generacije, jer je autoru liječnik zabranio da do daljnjeg gleda u slike najnovije generacije Priusa.