Savjeti sudionicima u prometu i uvjeti na cestama

0
62
- Advertisement -

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Policija je za dane vikenda najavila pojačane aktivnosti, a zbog nepovoljne vremenske prognoze posebno upozoravaju vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

- Advertisement -

Devet mjeseci 2020. godine, u prometu na cestama, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, nesreće zbog brzine, nesreće koje su uzrokovali alkoholizirani vozači, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mladi vozači, ali i stradavanja pješaka te biciklista.

U prometnim nesrećama tijekom devet mjeseci 2020. godine, poginula je 191 osoba, što je za 18 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Analizom stradavanja sudionika u prometu, vidljivo je sljedeće:
u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, poginulo je 86 osoba ili 45,0% od ukupnog broja;
alkoholizirani vozači skrivili su 40 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima su smrtno stradale 43 osobe ili 22,5% od ukupnog broja;
od 95 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 43 ili 45,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Stradavanja mopedista i motociklista

Tijekom devet mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 4 mopedista, 41 vozač motocikala i 2 putnika na motociklu odnosno, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Poruka mopedistima i motociklistima jest da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji.

Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet, skretanja i prestrojavanja.

Mlade osobe

Tijekom devet mjeseci 2020. godine, mladi vozači skrivili su 29 prometnih nesreća, u kojima su poginule 34 osobe ili 17,8% od ukupnog broja.

S obzirom na navedeno, poseban apel upućujemo roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit.

Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Vidljivost pješaka i biciklista

U devet mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 29 pješaka i 7 biciklista.

Dolaskom jeseni, noćni uvjeti vožnje započeli su ranije i traju duže u jutarnjim satima. Međutim, u tim ranim večernjim i jutarnjim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.

Izvor: MUP

- Advertisement -