TOP 7 savjeta za uspješnu kupovinu auto dijelova

0
100

Svatko tko ima limenog ljubimca susreo se s kupovinom rezervnih dijelova za njega. Pa čak i ako spadate u onu skupinu ljudi koji redovito odvoze automobil na servis, prije ili kasnije automehaničar će vas nazvati i pitati želite li ‘ovakav’ ili ‘onakav’ dio jer na tržištu postoji niz načina za dolazak do rezervnih dijelova. Kako dakle uspješno kupiti dijelove za automobil?

Novo, ispod čekića – ovo je obično najskuplja opcija, ali i mnogima najsigurnija garancija da je dio dobar i savršeno odgovara. Kupovina novih dijelova, bilo da se radi o originalnim ili zamjenskim, često je jedino jamstvo da nećete kupiti ‘mačka u vreći’ jer, i u slučaju da nešto ne valja, povrat robe je zagarantiran.

Pazite na garanciju – ovjerena garancija jedini je jamac da će vam ona vrijediti za određeni vremenski period, obično različit za različite dijelove. Stoga svakako ne zaboravite na tu ‘sitnicu’.

Ponesite stari dio – kupujte li ‘lice u lice’ ovo je najbolji način da dođete do onog što vam treba.

Ponesite prometnu dozvolu (prije je to bila knjižica vozila) – u njoj pišu najvažniji podaci potrebni za kupnju dijelova, između ostalog i broj šasije.

Pogledajte na više mjesta – ne uzimajte dio odmah već se prije dobro raspitajte na više mjesta, a mnogo korisnih informacija se može saznati i na internetskim forumima.

Sagledajte cijelu sliku – vlasnici se često koncentriraju na jedan dio, a zaboravljaju da je motor i cijeli automobil skupina povezanih dijelova koji utječu jedan na drugog. Ako vam mehaničar ukazuje na to da je jedan dio oštetio cijeli sustav ili neki drugi dio, trebalo bi odmah eliminirati štetan utjecaj kako se kasnije troškovi ne bi popeli do enormnih visina.

Čuvajte račun – i ako dio nema garancije, dobro je jedno vrijeme čuvati račun jer je jedino uz njega zagarantiran povrat robe u slučaju da iz bilo kojeg razloga nismo zadovoljni.

Izvor: Silux.hr